Hösten är en säsong då många fiskar angrips av svampangrepp. Dessa kan drabba flera olika arter och så småningom leda till döden. Här en svampangripen lax som fångats vid gäddfiske. Foto: Fredrik Salomonsson

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Publicerad

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Sommaren 2016 undersökte SVA och Finlands motsvarighet Evira orsaken till att döda och sjuka laxfiskar observerats på flera platser. Arbetet med kartläggningen av fiskars hälsotillstånd har därefter fortsatt, och underlättas nu av en mobilvänlig rapporteringsportal. I den kan observationer av sjuk, skadad och död fisk rapporteras.

”Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen.”

– Vi är jättetacksamma för alla som rapporterar och som sprider information om portalen. Det är jättekul att det dyker upp mer rapporter om annat än laxfisk nu när vi underlättat rapporteringen av andra arter. Det är också kul att det kommer rapporter från Finland, hälsar Charlotte Axén, biträdande statsveterinär på SVA.

Hon berättar att det i dagsläget inkommit 123 rapporter, och att dessa varit relativt jämnt fördelade under året. Många kommer från norrlandsälvarna Torneälven och Indalsälven, men även flera observationer från Ätran och Mörrum har inkommit.

Umeälven tycks vara hårt drabbad i år, men rapporteringen till SVA har varit bristfällig. Samma situation kan även gälla för andra vattensystem. Därför hoppas Charlotte Axén att fler uppmärksammar rapporteringsmöjligheten samt använder sig av den för att SVA ska kunna jobba mer proaktivt för en bättre vildfiskhälsa.

Hur ska man då hantera fisk som är sjuk eller skadad?

”Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna”

– Generellt ska man såklart försöka hantera fisk så varsamt som möjligt vid fångst och avkrokning. Det blir ännu viktigare när fisken är sjuk, eftersom den redan är nedsatt. Generellt gäller att fisken bör återutsättas förutsatt att det inte är en gädda med lymfosarkom. Den ska avlivas och läggas i soporna, då det är en smittsam tumörsjukdom. Kraftigt svampangripen fisk, som är så dålig att den nästan är död, kan man avliva under förutsättning att det är tillåtet att fiska just då, att den håller tillåtna mått och att man är beredd att räkna den i sin fiskekvot om man har en sådan. Så det är en avvägningsfråga huruvida man ska låta naturen ha sin gång eller inte. Har fisken inte svamp eller lymfosarkom kan det läka ut, berättar Charlotte Axén.

[allergallery id=”49244″]

Här kan du rapportera in dina observationer.

Här kan du se alla tidigare rapporter.

Här kan du läsa mer om SVA:s kartläggning av fiskars hälsa.

Hans Hällman