Palle Sköldblom är fortfarande kritisk till de nya reglerna på Ostkusten. Foto: Privat

Sportfiskare om nya reglerna på Ostkusten: ”Angriper från fel håll”

Publisert

”Dialogen har absolut blivit bättre och vi får acceptera de nya reglerna. Men nej, jag och flera med mig har inte ändrat åsikt. Det säger sportfiskeprofilen Palle Sköldblom apropå de nya reglerna kring fisket på Ostkusten som trätt i kraft.

Fiskejournalen berättade tidigare i veckan om Länsstyrelsens uppfattning av opinionsläget kring de nya reglerna i Kalmarsund och övriga Ostkusten. Enligt länsfiskekonsulent Tobias Borger har stormen bedarrat efter att de haft dialoger med de mest kritiska aktörerna. Här kan du läsa om det.
En av dem som frontat motparten, alltså de som inte ville se så omfattande fredningsåtgärder, är Palle Sköldblom.
– Länsstyrelsen har blivit mer öppna för att lyssna och hålla dialog med sportfiskare får jag väl medge. Men vi tycker fortfarande likadant och har inte ändrat åsikt. Vi anser fortfarande att man angriper problemen från fel håll när man pekar på sportfiske som ett problem, säger Palle till Fiskejournalen.

Han anser att man silar mygg och sväljer kameler, och syftar då på yrkesfisket.
– Vi väntar ännu på att det viktigaste beslutet ska få genomslagskraft, att flytta ut trålgränsen för foderfiske till danska pelletsfabriker. Trålningen är den stora orsaken till ett kollapsat ekosystem som gör avtryck i alla fiskebestånd i Östersjön och där har vi inte kommit någonstans.

”Felaktiga grunder”
Palle säger att det trots allt finns en acceptans av fredningsområden från sportfiskares sida.
– Vi får finna oss i det. Både länsstyrelse och sportfiskare vill ha mer fisk i våra vatten. Det enda vi inte är överens om är sportfiskets påverkan på bestånden. Eftersom man när beslutet togs hänvisar till forskning, där nätfiske och sportfiske mäts under en kategori som kallas fritidsfiske, anser vi att det är taget på felaktiga grunder.
Palle tycker fortfarande att det görs alldeles för lite kring restaurering och förbättring av fiskens lekplatser och efterlyser mera anslag kring detta, så att Sportfiskarna, föreningar och länsstyrelse ska kunna intensifiera och utöka sina åtgärder.
– Nyckeln till mer abborre och gädda är att leken lyckas och det kan vi inte vänta på. Alla fiskar har en viss livslängd och lyckas inte reproduktionen inom den tiden så är det slut, konstaterar han.