Sponsrat innehåll: Ned lurar tröga rovfiskar
I fredags hade filmen “Fiskejournalen och Team Gunki testar ned-fiske och creaturebaits” premiär här på sajten och på vår Youtube-kanal. Ned-metoden är det senaste vapnet i jakten på drömabborren.
Det har närmast skett en revolution inom svenskt abborrfiske de senaste åren. Med starka influenser från USA och bassfisket har ett flertal metoder applicerats med stora framgångar, t ex Texas- och Carolinafiske och wacky-riggen. Och nu är det dags för Ned – en typ av finessfiske med en osviklig förmåga att lura tröga rovfiskar till hugg. Men vad är Ned egentligen? Jo, främst bygger metoden på en platt eller rundad jiggskalle som gör att betet ställer sig på botten med rumpan uppåt och ”dansar” lite fram och tillbaka. Detta gör att betet påminner om en bytesfisk, mask, larv eller skalbagge som äter. Ned-metoden kan fiskas hem i varierande fart och med små ryck, men oftast sker hemvevningen sakta längs botten. Trots att långsamt fiske brukar betyda kallare årstider fungerar Ned-tekniken precis lika bra på sommaren efter både abborre, gös och ädelfiskar.
Ned låter avancerat och krångligt men det är precis lika enkelt som vanligt jiggfiske. I filmen visar Jens Byholm och Johan Dalarna hur de fiskar med Ned-metoden och pedagogiska undervattensklipp åskådliggör precis vad som händer på botten. Jens Byholm är en av pionjärerna i Sverige på Ned-fiske. Han och Johan blev båda lite förvånade över metodens enkelhet men även dess stora effektivitet.
– Ja, det stämmer bra. Min vän Patric Skoog var bland de första att ta hem Ned-prylar till försäljning i Sverige. Han hade med sig Ned-skallar och maskar på en fiskeresa där han visade hur enormt effektivt det kunde vara. Jag och Johan snappade direkt upp detta och testade metoden i våra hemmavatten.
– Vi blev förbluffade över hur enormt dominerande det ofta var, jämfört med andra metoder. Jag har testat det mesta gällande abborrfiske, men ingen metod har räddat så många fiskedagar som Ned-fisket! Det går att fånga mycket fisk även de svåraste dagarna då abborren bara står och trycker på botten. Genomslaget har därefter blivit enormt för mig och Johan, och vi förknippas numera av många med denna teknik.
Ned-fiske är ju en typ av finessfiske och det innebär lätt utrustning – ett känsligt spö, tunn lina och ett lätt bete. Jens, vad är viktigt att fokusera på?
– Jo, för det första bör man ha en uppsättning olika ned-skallar i varierande vikter. 2,8 gr, 3,5 gr och 5 gr anser jag personligen är de mest gångbara. Jag vill inte gärna fiska tyngre än 5 gram. Betet ska ”dansa” fram längs botten med små lätta rörelser. Det är också viktigt att ha ett spö som är anpassat för tekniken. En känslig topp som känner minsta lilla stöt och samtidigt en bra ryggrad som krokar fisken bra.
– Variera sedan hur snabbt du tar hem betet längs botten. För det mesta kan det inte gå för sakta, men vissa gånger utlöser man även reaktionshugg när betet tas hem lite snabbare. Man måste testa sig fram vad som funkar bäst för dagen. Var heller inte rädd för att låta betet ligga helt stilla flera sekunder. Det är ofta då som fisken plockar upp det från botten.
Även om abborre är det primära målet med metoden fungerar ned precis lika bra för svårflörtade gösar och ädelfiskar såsom öring, harr och regnbåge. Vilka är dina erfarenheter Jens?
– Gäddorna är helt tokiga i Ned-riggade beten. Så gott som varje pass får man mindre välkommet besök av gäddor. Därför använder jag ofta fluorocarbon 0,34 mm som tafsmaterial. Det har även blivit en del ganska rejäla gösar som bonusfiskar roligt nog.
– Faktiskt har både jag och Johan även fångat harr på Gunki Skip Worm, när vi fiskat i vatten där de förekommer. Stor id hör också till bonusfiskarna. Och det är ju bara bonus, fisket blir så mycket roligare när man inte riktigt vet vad som hugger i nästa kast.
I filmen demonstrerar även Jens hur man fiskar med creaturebaits, en typ av fantasibeten som egentligen efterliknar allt och inget. Vilka typer av jiggar fungerar bäst med Ned-metoden?
– Det har visat sig att Ned-tekniken funkar med ett gäng olika beten som maskar, creaturebaits och kräftimitationer. Jag som fiskar med enbart Gunkis produkter har funnit en mängd olika beten som är gångbara – t ex Gunki Skip Worm, Naiad, Hourra Craw och Boogie Craw.
– Jag kan också avslutningsvis tipsa om att testa vanliga shadjiggar på Ned-skalle. Det får en annan gång än på en traditionell jiggskalle, då man låter den med jämna mellanrum ställa sig på botten vid hemvevningen. Testa dig fram vad som funkar bäst för dagen som sagt!
Varför heter det Ned?
Jo, det är rätt enkelt. Mannen som uppfann metoden heter Ned Kehde, en legendarisk bassfiskare, guide och fiskejournalist från Kansas, USA.
Har du ännu inte kollat in vår abborrfilm så är det dags. Häng med på ett härligt abborräventyr med go stämning och många landade abborrar!