Spöad av en mästare
Idag köper de flesta sina fiskespön färdiga från butiken, men för finsmakaren finns anledning att bygga sitt eget. Vi har träffat Freddy Johansson som byggt specialanpassade spön i decennier.
– KÄNN PÅ DET här, säger Freddy och håller fram ytterligare en läcker niofotare med stiligt röda detaljer.
Habegäret är stort och jag blir imponerad av varenda spö han visar. Jag har testat och fiskat med några av Freddys spön sedan tidigare och vet hur väl de sköter sig vid vattnet. Eftersom jag ska ner till Öresund och köra grundvattensfiske efter torsk några dagar efter vår träff i Freddys lokal slutar det med att jag ber honom bygga ett med rött handtag och silverglänsande lindningar på en klinga för 20-60 gram.
Han ber mig känna på aktionen, med och utan belastning, och jag inser snart att det är något helt annat än de klingor som de flesta spön i sportfiskebutikerna är byggda på.
– Den här har en helt annan ryggrad men känns ändå progressiv och mycket precis när den belastas. Dessutom kommer det att kasta längre och med bättre precision, säger Freddy.
BYGGER EFTER ÖNSKEMÅL
Eftersom det är custombyggt finns möjlighet att redan från början påverka spöets kastegenskaper och förmåga att drilla fisk med. Freddy visar hur han rullar och belastar klingan för att hitta ryggraden.
– Jag kan styra spöets egenskaper genom att placera spöringarna på olika sätt, säger han och rullar toppen mot golvet.
Han är medveten om att ett väl utfört spöbygge förhöjer fiskeupplevelsen, och tack vare att känna minsta lilla stöt i betet blir fisket troligtvis effektivare.
På de flesta ”köpespön” är det sällan som ryggraden sitter rätt placerad menar han, vilket innebär att klingan på ett flugspö eller ett haspelspö kan vibrera vid kast. En klinga har normalt en hård och en mjuk sida och det är viktigt att ringsättningen ligger på rätt sida.
– På ett lätt flugspö är det av yttersta vikt att lägga ryggen rätt, säger Freddy.
På ett spinn- eller ett haspelspö kan du styra byggandet så att du får rätt längd på bakdelen för bättre balans. De flesta köpespön har en antingen för lång eller kort bakdel. Du kan helt enkelt skräddarsy spöet för din armlängd och kastteknik.
– Dessutom är det ju kul att själv bestämma hur spöet ska se ut, tillägger Freddy.
Ja, möjligheten att skapa ett spö med unikt utseende är naturligtvis en morot. Genom att välja stuk på rullfäste, färg på lindning eller lacka in diverse attiraljer höjs exklusiviteten. Han visar exempelvis en klinga där en dödskalle, från en ring, lackats in ovanför handtaget.
GILLAR HAVSFISKE
När väl klingan är bestämd ombeds jag välja handtag, jag väljer mjukt foammaterial som är skönt att hålla i oavsett tid på året. Dessutom upplevs det inte som kladdigt när händerna är täckta av fiskslem.
– Då får vi först fräsa upp det genomgående hålet för att få handtaget att passa över klingan, säger han och tar sikte på en maskin.
Förutom att vara en skicklig spöbyggare är denne göteborgare också en mycket kunnig och mångsidig sportfiskare som behärskar det mesta från tvåhands laxfiske till vertikalfiske efter gös. Mest avtryck gjorde han som havsfiskare under den tid då det fortfarande fanns gott om fisk i Västerhavet. Idag måste han söka sitt havsfiske på betydligt nordligare breddgrader, i Norge, dit han helst åker varje år.
Här hemma är gös och abborre favoriter och som gösfiskare med vertikalutrustning är han svårslagen även om han precis som många andra numer har gått över till klassiskt jiggfiske. Under många år drev Freddy en sportfiskebutik som då var omtalad över hela regionen, dessutom var han känd för att få liv i till synes döda rullar.
Som spöbyggare gör han spön för alla typer av fiske, de han byggt till sig själv sitter upphängda i taket inne i lokalen. Här finns allt från smäckra flugspön i klass 3 till kraftiga havsfiskespön som kan bära pilkar och sänken upp emot ett halvt kilo.
HÖGSTA KVALITET
Under tiden som jag känner på det ena spöet efter det andra fortsätter Freddy att bygga vidare. När den snabbhärdande epoxin stelnat och det röda handtaget sitter på plats är det dags att välja spöringar och betesfäste.
Ringarna som ligger i den välfyllda plastasken finns i flera olika utföranden, samtliga är av hög klass. Jag väljer de bästa, den största ringen har en liten ring i mitten för att styra linan.
– Micro wave. Den gör kasten mer precisa och ger en bättre kastkontroll, säger Freddy övertygande.
Men före det är dags att mäta ut och fästa ringarna känner han igenom klingan för att hitta dess ryggrad ytterligare en gång.
Spööglorna behöver först slipas innan det är dags att linda fast dem, annars är det svårt att linda en mjuk övergång mellan spöklingan och öglans fot. Sen är det dags för lack – och det är ett moment som grundar för att kunna överträffa hållbarheten i jämförelse med massproducerade spön.
Senare under eftermiddagen är det färdigt, lacket behöver visserligen ytterligare flera timmar att härda, men jag kan redan se att det blev bättre än vad jag från början hade vågat önska. Kanske skulle jag själv testa på att bygga ett eget spö?
– Räkna inte med perfekt resultat med en gång. Som med allt annat krävs det träning. Tycker du att det är kul är en spöbyggnadsmaskin en stor fördel vid lindning och lackning, säger han.
Det kanske är bättre att låta en mästare sköta hantverket …