Annons: Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Spännande flugfiske i Bulsjöån

Publicerad

Tack vare långsiktiga fiskevårdsinsatser från Tranås Energi och andra parter är Bulsjöåns ca 20 kilometer nästan återställd till vad den en gång var. Urban Hjälte har fiskat i strömmen under många år och har koll på detaljerna – följ med på ett spännande smygfiske efter stationär öring.

För en tid sen var den lilla flugfiskepärlan Bulsjöån bara ett stillastående dike. Livlöst med flertalet vandringshinder och knappt några platser för fisken att reproducera sig. Genom omfattande fiskevårdsåtgärder har Länsstyrelsen, Sportfiskarna och Tranås Energi näst intill återställt Bulsjöån till dess ursprungliga skepnad. Omlöp har byggts kring vandringshinder, på flera platser, lekgrus har transporterats ut och stora stenar skapar skyddande ståndplatser för den stationära öringen.

Resultat har redan börjat visa sig när det kommer till flugfisket. Öringen hugger och har du kläm på hur du ska gå till väga kan du ha ett schysst mängdfiske på vacker öring.

Precisionsfiske i snabbvattnet
Urban Hjälte har arbetat som fiskevårdskonsulent under flera decennier och är en av de drivande krafterna bakom restaureringen av Bulsjöån. Vid sidan av yrket är Urban en dedikerad flugfiskare och har genom åren sett hur Bulsjöån utvecklats som fiskevatten.

– Bulsjöån börjar bli ett spännande flugfiskevatten. Vattnet kanske inte är vida känt för sina gigantiska fiskar. Men med rätt utrustning och teknik kan du ha ett underhållande mängdfiske på vacker skogså-öring, berättar Urban.

Urban trivs bäst kring de snabba strömsträckorna och söker blankfläckarna som skapas i den lilla forsen. Med korta, precisa kast låter han både torrflugor och nymfer fiska av ån, bit för bit. Urban berättar:

– Det gäller att noggrant fiska av varje intressant del av strömsträckan. Du vet aldrig var fisken står och det gäller att kamma av varenda liten blankfläck. Det här ”pocket-fisket” är riktigt underhållande och du måste ha goda reflexer när öringen tar flugan. Precisionen i det lätta flugfisket i en vacker miljö är det som lockar oss flugfiskare. Det måste inte alltid vara stor fisk som hägrar.

Förutom forsarna finns det lugnare partier som kan vara intressanta, framför allt när sländorna kläcker. Då passar det bra med imitationsfiske med en torrfluga i tafsänden – storlek, färg och form efter de insikter insekter som kläcker vid för tillfället.

Vattnet i Bulsjöån är klart och friskt och förutom öringen så trivs arter som utter, strömstare och den hotade flodpärlmusslan i och kring vattnet här.

T.v. Bulsjöån lockar både flugfiskare och naturintresserade. T.h. Urbans egenbundna Bulsjöå-nymf.

En avskalad flugfiskeutrustning
Slänger du ett öga på Urbans utrustning så ser du direkt att den är anpassad efter det lilla vattnet. Tjusningen är det avskalade fisket. Flugspö, rulle och lina. Några spolar tafsmaterial, en ask flugor och vadarstövlar är allt du behöver.

– Jag brukar använda ett åttafots flugspö i klass fyra eller fem. Det, tillsammans med en kortklumpslina, är perfekt för den här typen av vatten. Med endast sex och en halv meter klump laddar du snabbt spöet och kan skyndsamt underhandskasta av de ytor som ser intressanta ut, avslöjar Urban.

I stället för bylsiga vadarbyxor använder Urban enkla vadarstövlar. Ån är inte särskilt djup så det krävs inte mer. Okonstlat och smidigt. En titt i flugasken avslöjar diverse flugmönster, främst i storlek tio och tolv. Klassiska nymfer, våtflugor och torrflugor men även ett helt gäng flugor speciellt bundna för ån.

– Ett mönster som brukar fungera fint här är en typ av nymf som jag brukar binda. En lätt förtyngd mjukhacklad fluga med olivgrön och röd dubbing. Jag vet inte exakt vad den imiterar men öringen verkar gilla den, säger Urban.

Omlöpet vid Tranås Energis vattenkraftverk i Olstorp var det första som byggdes i åsystemet.

Fiskevård ger resultat
Idag är Bulsjöån nästan återställd till det den en gång var. Nu återstår endast vandringshindret vid Oppeby kvarn, sedan är hundra procent av ån återställd. Oppeby kvarn är med i Tranås Energis åtgärdsplan och det arbetas på att bygga omlöp även här.

Bulsjöån har snart fått tillbaka sin fulla karaktär med allt vad det innebär. Du som besöker ån idag möts av allt från lugna meandrande sträckor till storsteniga forsar, som attraherar både öring och sportfiskare.

– Vi har bara börjat se resultatet av det arbete som lagts ner. Nu när Sommen-öringen kan vandra upp och leka här uppe så kommer det innebära att beståndet av öring fylls på. Det alltid är några fiskar som stannar kvar i ån. Sommenöringen är dessutom storvuxen som art. Hur som helst blir det här mycket spännande att följa, avslutar Urban.

Teckna ett fiskvänligt elavtal hos Tranås Energi