Sorgliga upptäckten: En hög med dödade flodpärlmusslor
Flodpärlmusslan är starkt hotad och det bedrivs ett intensivt arbete för att skydda den fridlysta arten. Inte undra på att upptäckten i Västerbotten väcker vrede – där någon eller några hade dödat ett stort antal flodpärlmusslor.
Det är länsstyrelsen i Västerbotten som går ut till allmänheten efter upptäckten vid ett vattendrag. Det syns att det är människor som har brutit upp skalen och tagit ur musslorna, och nu vill länsstyrelsen ha hjälp att sprida budskapet.
Arten är fridlyst och skyddad genom lagstiftning, vilket innebär att det är olagligt att skada eller påverka dem. Händelsen är polisanmäld av personal på det skogsbolag som äger marken där musslorna hittades.
– Tidigare fiskades flodpärlmusslor så mycket att de var nära att försvinna i norra Sverige. Det ledde till att flodpärlmusslan fridlystes 1994. Men än idag kan händelser som den här ha stora effekter på artens överlevnad i små bestånd, säger Malin König, ansvarig för åtgärdsprogrammen för hotade arter vid Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Förra sommaren skrev Fiskejournalen om hur flodpärlmusslor hotades av både varma och torrlagda vattendrag, och att det på vissa håll flyttades musslor mellan bäckar för att rädda dem.
– Flodpärlmusslans status är oroväckande. De flesta av länets och Sveriges populationer är hotade idag. Inom miljöövervakningen har majoriteten av våra bestånd dålig föryngring i många vattendrag vilket betyder att artens fortlevnad är starkt hotad i framtiden, säger Tommy Vennman, biträdande enhetschef och ansvarig för miljöövervakning och kalkning vid Länsstyrelsen, samt projektledare i ReBorN LIFE.
Läs om storsatsningar på fiskevård: