I ett EU-finansierat forskningsprojekt ska solljus kunna bryta ner de flesta plaster till koldioxid och vatten. Foto: CC 2.0 / Oregon State University

Solljus sätts in i kampen mot plast

Publisert Sist oppdatert

Hav och sjöar är fulla av plast och den långsamma nedbrytningen är ett stort problem. Men nu finns det hopp om att påskynda processen. Forskare från KTH är nämligen i full gång med att bryta ner mikroplast med solljus.

En av plastens stora fördelar – att den har lång livslängd – är också en betydande nackdel när den hamnar i naturen. Vissa plaster kan rent av undvika nedbrytning i många hundra år, och då är det lätt att förstå den oerhörda mängd som snabbt kan ackumuleras i hav och sjöar.
Därför är det viktigt att tillförseln av plast minskar dramatiskt, och här spelar reningsverken en betydande roll. Stora bitar är lätta att samla upp, men för mikroplast – som är mindre än 5 mm – är det svårare. I det aktuella forskningsprojektet utvecklas en filterteknik där solljusets energi bryter ner plasten till koldioxid och vatten.
– Det löses upp i vatten och bubblar ut. Med den här tekniken tror vi oss kunna bryta ner all plast som man inte kan se med blotta ögat, säger Joydeep Dutta, professor vid KTH, i en intervju med SR.

Om allt går enligt planen ska filtren i framtiden kunna placeras vid reningsverkens utlopp.

Lär mer om projektet och lyssna på inslaget här.

Läs publikation i Nature här.

Hans Hällman