Linköpings ungdomar får testa på att fiska i Roxen som bland annat är känd för sitt fina gösfiske.Foto: Anders Nicander

Snart leker gösen — sen är det dags för klassiskt jiggfiske

Publisert Sist oppdatert

Lite beroende på var i landet man befinner sig ordet snart dags för försommarfisket efter gös. Perioden från att leken är avklarad fram till midsommar brukar vara riktigt het.

Numera är gösen klokt nog fredad från fiske under leken på många håll. I många av de åar som mynnar i de stora sjöarna förekom förr ett etiskt och biologiskt tveksamt fiske mitt på lekplatserna. Härom veckan kunde vi berätta att man infört fiskeförbud på lekområdena i Västsveriges populäraste gössjös.

Efter leken är gösen på jakthumör och till skillnad från många andra arter är den i förhållandevis god kondition. Nu väntar ett mycket kul fiske. Klassiskt jiggfiske med bottenstundsande shadjiggar funkar klockrent och huggen är ofta stenhårda.

De allra största gösarna tycks föredra ett liv i frivattnet medan de allra flesta håller sig nära botten på stengrund och branter. Här funkar det bäst att fiska från ankrad eller långsamt drivande båt. Den frontmonterade GPS-styrda elmotorn är ovärderlig här även om det naturligtvis går att fiska utan.

Klassiskt jiggfiske kräver en stum flätlina för att vara kul och effektivt. Även om huggen ofta är brutala tidigt under säsongen händer det att gösen bara lyfter lite lätt i jiggen. Med en elastisk lina känner man inte det! Haspel eller spinn är en smaksak men haspel har klara fördelar när man fiskar med klassisk ”bottenstuds-teknik”. Metoden går ut på att kasta ut jiggen och sedan låta den sjunka till botten. När den landat på botten, vilket man ser på att linan, vevar man in några meter och låter sedan jiggen sjunka på sträckt lina. Detta upprepar man detta tills man är helt inne vid båtkanten.

I varje ögonblick måste man vara beredd på hugget och svara upp med ett distinkt mothugg när det kommer. Gösen är hård i käften och man behöver både jiggskallar med vassa krokar och ett bra mothugg för att lyckas kroka fisken.

Jiggar på 12-17 cm brukar funka utmärkt men välj gärna mjuka skadar som ger fin rörelse i vattnet. Hur tung jiggskalle man ska ha handlar lite om djupet på fiskeplatsen men också om hur snabbt man vill att jiggen ska röra sig. I min jigglånda finns det jiggskallar från 10-35 gram och jag brukar landa runt 20 gram. Men många skulle välja en tyngre skalle för att få mer fart.

I gäddrika sjöar kan det behövas en wiretafs men men det tycks som en tafs av 0.45 millimeter flurocarbon fiskar bättre än gäddtasfsarna. Detta kan naturligtvis variera och skilja från sjö till sjö men är man beredd att riskera jiggen kan det vara en god idé att fiska med den mjuka genomskinliga fluorocarbonen.