Snart kan slaget om Kallak avgöras – oro för natur och fiskevatten
”Socialdemokraterna gillar gruvor”. Det uttalandet från nya näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har fått delar av miljörörelsen att koka. Nu befarar många att regeringen ska säga ja till den planerade och omstridda gruvan i Kallak/Gállok i Jokkmokks kommun, där både politiker och annan lokalbefolkning menar att bland annat fiskevatten riskerar att förstöras.
Kampen kring en eventuell järnmalmsbrytning i Kallak/Gállok har pågått under många år, och de senaste fyra åren har frågan legat på regeringens bord. Nu när Miljöpartiet lämnat regeringen så kan ett beslut komma i den långdragna frågan.
Ägarna, det brittiska bolaget Beowulf Mining, menar att etableringen av gruvan skulle ge 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb i Jokkmokks kommun. FN-organet Unesco uppger att en gruva kan få ”åtminstone medelstor negativ påverkan på världsarvet Laponia, men att påverkan potentiellt kan bli stor eller mycket stor”.
En av motståndets starkaste röster är lokale miljöpartisten Henrik Blind, som även är ordförande i MP Norrbotten. Han menar att stora naturvärden riskerar att gå förlorade, förutom att en gruva skulle slå hårt mot rennäringen och den samiska kulturen i området.
– Gállok ligger på en höjd alldeles vid sjön Parkijaure som är en del av lilla Luleälven. Risken att tungmetaller ska rinna ut i källflödena är oundvikligt. Vilket hotar både dricksvattnet för människor nedströms och så klart den fisk som finns i den industrialiserade älven, säger han till Fiskejournalen.
Hur vill du beskriva stämningen efter näringsministerns uttalande?
– Det har upprört många som tycker att regeringen sviker hela Greta-generationen med utfästelser om fler skitiga gruvor som lämnar stora klimatavtryck i både mark som luft och vatten och som struntar i urfolket samernas rättigheter.
Är det ändå inte rimligt med en gruva – med tanke på järnmalmen och arbetstillfällena som den sägs leverera?
– Det råder ingen brist på järnmalm i världen och Sverige är redan Europas största järnmalmsproducent. Vi måste hushålla med jordens resurser på ett mer klokt och ansvarsfullt sätt. Jokkmokk ska vara rädd om de långsiktigt hållbara arbetstillfällena inom exempelvis renskötseln som hotas om en gruva blir verklighet. Kommunen måste alltid tänka längre än vad en gruvexploatör behöver. Något som också borde gälla regeringen, poängterar Henrik Blind.