Kan vi odla fisk på land kan vi kanske rädda våra vilda fiskbestånd.Arkivbild: Eric Engbretson

Skilda åsikter om fiskodling på land

Publicerad

Fiskodling är en jätteindustri både i hav och sjöar och en stor del av den fisk vi människor äter är odlad. Men fiskodling i öppna kassar har en lång rad negativa miljöeffekter, inte minst för de vilda fiskbestånden.

Den mesta laxen kommer från odlingar i Norge och på Island. Odlingar som av hotar att helt slå ut de lokala bestånden av lax och havsöring. Vid odling i sötvatten, där man främst odlar regnbåge, är återkommande rymningar ett stort problem. Regnbågen är en art som har sitt ursprung i Nordamerika och inte kan föröka sig här men den tar sig upp i de vattendrag där bland annat öringen leker och äter upp öringens rom.

Landets största fiskodling på land planeras i Glissjöberg utanför Sveg. I Kall i Åre kommun paneras för en annan stor landbaserad fiskodling. Ansvarig länsstyrelse och inhyrda konsulter tror att framtiden ligger i att flytta upp fiskodlingen på land. Men Sveriges lantbruksuniversitets(SLU) expert är tveksam.

– Det finns inte någon företagare med fiskodling i öppna kassar som skulle gå upp på land, säger professor i akvakultur Anders Kiessling, som ser flera utmaningar med stora landbaserade fiskodlingar till Sveriges television.

Utmaningarna är, enligt Kiessling, bland annat stora kostander för att bygga anläggningarna och stora kostander för el. Bland annat måste vattnet i anläggningarna kylas vilket är en mycket energikrävande process.