Skandalernas månad – bolag kan gå fri efter utsläpp
Det har varit en svart sensommar för några av landets fiskevatten – med både omfattande fiskdöd och utsläpp. Men det är inget självklart miljöbrott att exempelvis släppa ut 1 000 kubikmeter förorenat vatten, precis det som skedde i Nissan.
Fiskejournalen har uppmärksammat tre händelser de senaste veckorna där fisk och andra vattenlevande arter varit den stora förloraren. Dels den omfattande öringdöden efter utsläppen i Råån, dels haveriet nedanför kraftverket i Arboga där mängder av fisk dog, och nu senast skandalen i Nissan där avfallsanläggningen Kristinehed släppte ut stora mängder processvatten.
I fallet med Nissan handlade det om ett elfilter som gått sönder, och Halmstad energi och miljö tar på sig fulla ansvaret med löftet att det inte ska hända igen.
Och mer konsekvenser än så är det inte säkert att det blir.
INGET SJÄLVKLART BROTT
Länsstyrelsen i Halland kräver visserligen att HEM utreder händelsen, och är även beredd att polisanmäla bolaget för misstänkt miljöbrott om den visar att utsläppet kan ha varit farligt för miljön. Men att släppa ut en miljon liter förorenat vatten under flera veckors tid behöver inte innebära att det förekommit något brott.
– Det är inte självklart att det är ett miljöbrott, initialt låter det som det, men det kan mycket väl vara så att det finns delar i det här som omfattas av ett tillstånd, där man har utrymme för en viss typ av haveri och en viss typ av utsläpp, säger Per Leander, miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Halland, till SVT.
Anders Bredfell, kommunikationschef på Halmstads Energi och Miljö, uppger till SVT att anläggningen nu återcirkulerar vattnet så att det inte fortsätter att rinna ut i Nissan, och att en del förorenat vatten skickats till Kumla med lastbil för att destrueras.
Se SVT:s inslag om händelsen här!