Sensationell rockafångst på 38 kilo!
Sverre Magnus Selbach fick sitt livs fisk när han i söndags metade i Trondheimsfjorden djup. Fiskens tyngd och beteende gjorde honom konfunderad – kunde det vara en håkäring? Nej då, fisken i fråga var betydligt ovanligare än så. Sverre hade fångat en svartbuksrocka – och fisken var enorm!
Trondheimsfjorden är hemvist åt många stora fiskar, men få – om ens någon – är så ovanlig som svartbuksrockan. Innan Sverres fisk hade endast sex exemplar spöfångats, varav samtliga i Trondheimsfjorden. Den första svartbuksrockan togs 2006 på Frederic Kullins charterbåt MS Gotland. Året efter kom det upp ytterligare två fiskar på samma båt, bland annat det gällande norska rekordet på nästan femtio kilo. Sverre fanns ombord vid båda fångsterna 2007, och har ända sedan dess drömt om en egenfångad svartbuksrocka.
Den drömmen besannades alltså i söndags när Sverre fiskade med sin kompis Bjørn Florø-Larsen. Fisken högg på 400 meters djup och föll för en hel sej som fiskades på släp över jämn mjukbotten.
”När jag lyfte spöt var det bom stopp!”
– Först fick Bjørn ett napp men fisken fastnade inte. En minut senare var det min tur. Hugget var bestämt och jag lät jag en del lina gå ut innan mothugget. När jag lyfte spöt var det bom stopp! Sedan gav sig fisken av i en kortare rusning, innan den sakta började följa med upp. Tyngden var enorm och jag misstänkte ett tag att det var en långa. Sedan föll tankarna på håkäring. Inte förrän vi såg den svarta fisken vältra sig i vattnet förstod jag att min drömfisk var fångad!
Ombord på båten mättes fisken till 182 centimeter och vågen tickade upp till hela 38 kilo. Därmed hade Sverre fångat den näst största svartbuksrockan någonsin.
– För mig har svartbuksrockan varit den ultimata fångsten i över tio år. Att äntligen få lyckas fånga en känns helt fantastiskt, hälsar Sverre.
Efter några snabba bilder släpptes fisken fri.
[allergallery id=”48295″]
Stort grattis till en makalös fisk!
Läs mer om fångsten här.
Fakta: Svartbuksrocka (Dipturus nidarosiensis )
Lever i flera västnorska fjordar, men även utanför Irland, Färöarna och Island. På senare år har arten även påträffats i Medelhavet. Inga svenska fynd har kunnat säkras.
Trivs på djupa mjukbottnar där den jagar aktivt. Känns igen på den svarta undersidan, den spetsiga nosen och på de 50-tal taggar på svansens ovansida. Kroppen är täckt av ett mörkt slem och kan nå en längd på omkring två meter. Så lång var det första exemplaret som beskrevs vetenskapligt år 1880. Den fisken fångades i Trondheimsfjorden, vilket det latinska namnet skvallrar om. Nidaros är nämligen ett gammalt namn på staden Trondheim.
Hans Hällman