En sexbågig kamtandhaj fastnade nyligen i ett nät på omkring 30 meters djup inne i Oslofjorden. Hajen kunde lätt befrias från maskorna och simmade sakta ner mot djupet igen. Foto: Fred-Harald Bratli

Sensationell hajfångst i Oslofjorden

Publicerad Senast uppdaterad

En garnfiskare trodde knappt sina ögon när han nyligen lyfte upp sitt nät i inre Oslofjorden. I maskorna satt en sexbågig kamtandhaj på omkring 250 kilo. Arten har aldrig tidigare fångats i området och den unika fångsten filmades.

Fred-Harald Bratli har nätfiskat i många år med aldrig tidigare fångat en sexbågig kamtandhaj. Och det är inte så konstigt. Den djuphavslevande arten trivs vanligtvis på stora djup i sydligare vatten. I Norge är den ytterst sällsynt och den senaste kända fångsten var 2006 utanför Smøla.
Aldrig tidigare har arten rapporterats från inre Oslofjorden, så Fred-Harald Bratlis fångst utanför Fagerstrand är minst sagt sensationell. Hajen fångades i ett nät som var avsett för torsk, men när Fred såg något stort och vitt under ytan hoppades han på hälleflundra. Då fisken kom närmare trodde han att det var en brugd, men såg sedan att den skiljde sig markant från sin planktonätande släkting. Den tre meter långa hajen frigjordes från maskorna och kunde därefter simma vidare.

Foto: Fred-Harald Bratli
Foto: Fred-Harald Bratli

Frisläppandet filmades och kan ses nedan.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/106236306109395/videos/1694811060585237/”]

Varför hajen plötsligt dök upp på grunt vatten är svårt att veta. Men i likhet med andra hajar har den sexbågiga kamtandhajen ett välutvecklat luktsinne, vilket ökar också risken att den fastnar i nät.
Marinbiologen David Bernvi, som är expert på hajar och forskar om vithajen, tror att hajen i Oslofjorden lockades upp till grunt vatten i jakten på föda.

”Troligtvis attraherades den av fisk som fångats i nätet”

– Troligtvis attraherades den av fisk som fångats i nätet. De här djuren är främst asätare och kan känna lukten efter dumpad eller fångad fisk på långt avstånd. Jag skulle gissa att den fångades i nätet under natten och lyckades överleva tack vare att den inte satt fast så hårt. Hajar är viktiga för ekosystemet så jag är glad att den tycks ha överlevt, säger han.

Läs mer om den sexbågiga kamtandhajen här.

Du har väl inte missat att det nyligen upptäcktes en ny art av kamtandhaj i Atlanten? Den kan du läsa mer om här.

Hans Hällman