Regnbågen är en perfekt pimpelfisk. Foto: Anders Nicander

Satsa på regnbåge i vinter

Publicerad Senast uppdaterad

Vintern kom tidigt i år och även om vi kan räkna med bakslag är chanserna nu goda för sportfiskare i vårt avlånga land att få komma ut på buskul fiske. Regnbågen trivs i kallt vatten och jagar aktivt under isen. Den kan fiskas med många metoder och den bjuder på härliga fajter på lätt utrustning.

Regnbågen är vår populäraste ”sättfisk”. Vi hittar den över hela landet. Till och med i norr där det finns fina bestånd av öring, sik och röding. Regnbågen är lättillgänglig och i välskötta vatten ser föreningar, organisationer och företag till att tillgången på fisk är god.

Bra isborr i större storlek

Vid allt pimpelfiske är storleken på hålet i isen en begränsande faktor. Pimplar man småabborre kan det funka med ett isborr med en diameter på 110 millimeter, men för större fisk som regnbåge är 150 eller allra helst 200 millimeter bäst. Till skillnad från siken som har en snudd på magisk förmåga att gå fast i iskanten och lossna sitter regnbågen ofta bra på kroken men den är stark och låter sig inte ledas upp ur hålet hur som helst. Finns det dessutom stor fisk i sjön kan isborrets diameter vara avgörande för om man ska få upp fisken eller inte.

Många metoder

Metoderna för regnbågspimpel är många. Ett klassiskt rödingblänke med en enkelkrok i en tio centimeter lång tafs i nylon och en bit kokt räka eller några maggot på kroken är en mycket effektiv och enkel metod. Fiska några decimeter från botten och gör små lockryck varvat med ordentliga lyft i blänket för att göra reklam som syns på långt håll.

Mormyska är ett fantastiskt bete! Lite större mormyskor med ett par, tre maggottar på kroken fiskar ofta fantastiskt bra. Vill man kan man använda spön utan de typiska nappvanare som mormyskaspön har. Hugget känner man för det mesta utan problem.

Balanspirk som fiskas med lite intensivare rörelser brukar ge stenhårda hugg. Regnbågen är en aktivt jagande rovfisk som brukar attackera balansen i full fart, åtminstone om du fiskar i ett vatten där regnbågen är van vid att jaga småfisk. I vatten som saknar betesfisk kan balanspirken däremot vara helt värdelös. Våga prova dig fram!

Spö med isfiskerulle

Vilka pimpelspön man vill använda är en smaksak. Dock har moderna isfiskespön på 2-3 fot med en mindre haspel- eller isfiskerulle flera stora fördelar när man fiskar efter regnbåge som kan dra iväg på långa rusningar under isen. Det korta spöt är perfekt att drilla med och med en liten rulle minimeras risken för linbrott samtidigt som man inte behöver hantera en massa lös lina på isen. En del trivs ändå med traditionella pimpelspön men man bör då inte välja de allra känsligaste ”abborrstickorna”.

Nylon

Vid pimpelfiske är klassisk nylonlina mycket bättre än flätlina. De absorberar inte vatten och fryser som flätlinan gör och elasticiteten är faktisk bara en fördel, särskilt när man fiskar på kort avstånd från fisken. Dessutom är monolinan mindre känslig för skav mot iskanten. Det finns ingen anledning att fiska med för tunna linor och 0,25 millimeter funkar ofta utmärkt. Vid mormyskafiske kan man vilja ha en tunnare lina eftersom det påverkar en hel del hur mormyskan rör sig i vattnet. 0.16-0.18 funkar bra om man bara är försiktig i drillarna.

Fikat och säkerheten

De två viktigaste sakerna att tänka på är alltid 1. säkerheten, 2. fikat. På isen måste man ha koll på vad man sysslar med. Ge dig aldrig ut på okänd is. kolla upp om var det finns ut- och inlopp och om strömmen är stark där. Ström och vind kan göra isen svagare. Likaså kan områden med tjock snö göra att isen inte fryser till. Bär alltid isdubbar! Flytunderställ är perfekt under fiskekläderna. Det håller värmen väldigt bra när du fiskar samtidigt som det håller dig flytande tills du hinner ta dig upp på isen om olyckan skulle vara framme. Annars föredrar många att använd flytoverall på isen. De kan upplevas lite klumpiga men de är fantastiskt sköna under långa isfiskepass.

Fikat är en roligare sak och ingen gång smakar väl grillad korv och varm choklad som när man är ute och isfiskar. Varmt käk är alltid att föredra under isfisket. Äter man kalla grejer fryser man lätt men med något varmt i magen håller man energin uppe till nästa hugg.