Så skadliga är dammar – utredning pekar på många negativa följder
Det finns ungefär 11 000 dammar i Sverige – och dess nytta eller onytta är ett hett debatterat ämne bland fiskvänner, kraftverksföreträdare och miljöorganisationer. Vilken skada gör då dammarna egentligen? Mycket av svaren framkommer i ”Dammutredningen” som nu presenterats.
Det var Havs- och vattenmyndigheten som fick uppdraget från regeringen att tillhandahålla en kunskapssammanställning av vattenkraftsdammars och andra dammars för- och nackdelar. Utredningen och dess slutsatser har setts som en viktig pusselbit inför omprövningen av vattenkraftens miljövillkor, inte minst av sportfiskare och andra vattenvänner som hoppas att dammarnas negativa konsekvenser ska lyftas fram.
Vad kommer då utredningen fram till?
Jo, den konstaterar att dammar innebär negativa konsekvenser för vattendragens ursprungliga artsammansättning och biologisk mångfald. Det stora antalet anlagda dammar i svenska vattendrag har på många ställen gjort strömsträckor av hög kvalitet till en bristvara, vilket utgör ett hot för strömlevande organismer specifikt och biologisk mångfald generellt, framgår det av utredningen.
Visserligen konstateras det att dammar och andra vandringshinder kan minska risken för spridning av sjukdomar och begränsa oönskade arter att vandra obehindrat i vattendraget, men att fragmentering till följd av dammar gör att strömlevande populationer även påverkas mer av andra stressfaktorer såsom torka, ökade vattentemperaturer, översvämningar och sjukdomar.
Fiskejournalen vill förstås veta vad Älvräddarna anser om utredningen.
– Att dammar eventuellt kan vara bra för att motverka torka eller översvämning är möjligt, men återstår att visa, kommer rapporten fram till. Det kan dock aldrig balansera bort all negativ påverkan på miljön slår man fast. Kanske SVAF (Svensk Vattenkraftförening) och LRF nu kan sluta tjafsa emot när vi påstår att en damm gör sig bäst utriven, menar generalsekreteraren Christer Borg.
Vad säger du om slutsatsen att dammar kan motverka spridning av oönskade arter?
– Jo, samma som utredarna. Att inte heller det kan kompensera nackdelarna och att det problemet därför måste lösas på annat sätt, konstaterar Christer Borg.
Här kan ni själva läsa utredningen som HaV presenterat.