Så ska flodpärlmusslan räddas – öringen spelar huvudroll
Har du sett flodpärlmusslor under fisketuren? Grattis, det är både en ovanlig syn och ett tecken på att fiskevattnet är friskt. Nu ska den fridlysta arten räddas genom en särskild satsning.
Det har både byggts ett mussellabb i Skinnskatteberg, som ska hjälpa den hotade flodpärlmusslan att föröka sig.
Det handlar om projektet Grip on Life IP där flera aktörer medverkar, nämligen Skogsstyrelsen, Sveaskog, Mellanskog, Mälarenergi, SLU Skogsmästarskolan, Skinnskattebergs kommun och länsstyrelsen i Västmanlands län.
Just i Västmanland där Skinnskatteberg ligger, så finns det i dagsläget enbart några få bestånd kvar. Förhoppningen är alltså att det nya mussellabbet ska bli en nystart för flodpärlmusslan. Här kan du se klippet i SVT, där det påtalas hur särskilt viktig öringen är för att flodpärlmusslan ska kunna räddas.
Dessutom har EU-kommissionen beviljat ett sexårigt projekt som ska återuppliva bestånden av flodpärlmusslan. EU-projektet LIFE Revives finansieras med 15,9 miljoner euro, och målet är att förbättra flodpärlmusslans livsmiljöer så att bestånden ges förutsättningar att växa och utvecklas i framtiden.
Arbetet handlar bland annat om att åtgärda dammar och vägtrummor som utgör vandringshinder för fisk och andra organismer, återställa vattendrag från tidigare flottning och infektera lax och öring med musslans larver, enligt Havs- och Vattenmyndigheten. Här kan du läsa mer om det.