Kommer den sista spillran av Gullspångslax att överleva?Foto: Mattias Lundström

Så ska Dalälven få tillbaka den vilda laxen

Publicerad

Går det att få tillbaka den vilda laxen uppe i Dalälven? Ja, det måste helt enkelt gå. Det har flera aktörer bestämt sig för – och nu har det första stora steget tagits.

Det är länsstyrelsen i Gävleborg som basunerar ut att laxen är tillbaka uppe i Dalälven för första gången på flera decennier. Det handlar dock inte om att ortsborna längs älven står med böjda spön och drillar fisk, utan om begynnelsen på ett betydligt mer långsiktigt arbete.

Projekt ”Återintroduktion av lax i Dalälven” har nämligen satt ut laxrom i de nyligen restaurerade strömsträckorna i Gysinge med en ny metod, vilket är ett viktigt steg för att återskapa naturliga ”vilda” populationer av lekande lax och havsöring efter flera årtionden.

Det hela handlar om ett samarbete mellan länsstyrelserna i Gävleborgs och Uppsala län, Vattenfall och Fortum. Projektet har godkänts av Naturskyddsföreningen och finansieras till största del av Vattenfalls och Fortums miljöfonder, enligt länsstyrelsens pressmeddelande.

Det speciella med den aktuella laxommen är att den lagts i specialgjorda askar som ställts ut i baljor för att projektet ska kunna studera resultatet av restaureringen som genomförts av strömsträckorna i nedre Dalälven i detalj. Nu återstår det att se om rommen klarar vintern.

– Det ska bli otroligt spännande att få veta om vi lyckats återskapa naturliga lek- och uppväxtområden där lax kan leka och rom och yngel överleva i en reglerad älv, säger Kalle Gullberg, länsfiskekonsulent, Länsstyrelsen Gävleborg.

– Det är en utmaning att kombinera storskalig vattenkraftproduktion med självreproducerande bestånd av havsvandrande fisk. Genom projektet kommer vi få ökad kunskap om möjligheter och begränsningar. Den samverkan som etablerats mellan myndigheter och kraftbolagen i projektet är nyckeln för att komma vidare i frågan, säger Birgitta Adell, miljösamordnare vid Fortum Sverige AB.

Läs om kuppen mot vattenkraften i Norge:

Här är öringvännernas kupp mot vattenkraftverket