Annons: Sponsrat innehåll

Den här förleksfisken landade Martin från en hård, kuperad botten. Vill du också fånga en sådan här fisk? En bra början kan vara att läsa artikeln här nedan.

Så här tar du vårabborren

Publicerat Senast uppdaterad

Så fort isen släpper startar för många av oss den hetaste perioden för stor abborre. Abborren står koncentrerat på vissa platser och är ofta i mycket god kondition. Det är inte alltid lätt att lura fiskarna – men med rätt tillvägagångssätt ökar chanserna avsevärt. Här berättar Martin Wasberg (Team Gunki) och Manuel Fyrestam (Team Illex) hur du ska göra för att öka dina chanser till ett framgångsrikt vårfiske efter abborre.

HUR?
Bygg egna sjökort, detta med exempelvis Insight Genesis. Sjökorten öppnar många möjligheter där man bland annat kan hitta spottar som man normalt sätt inte skulle fiska på. En annan viktig egenskap med sjökort är att man lättare kan placera båten på rätt ställe varje gång man återkommer till sina spottar. Om det blir för komplicerat, använd ekolod för att hitta strukturer eller topografiförändringar.

Två grymma fiskar på dubbeldrill. Martins tog på en Gunki Gbump i storlek 3.1″ och Manuels på en Gunki Peps i storlek 3.5″. Vid detta tillfälle stod vi på ett litet hårdparti med stenskravel och djup på ca 7 m – en grym ståndplats under våren.

VAR?
Fiska hårdpartier och områden intill stora djup, på dessa platser står abborren generellt sätt under vårtid. Med en hårdkurvskarta kan man lokalisera mindre hårdpartier på annars mycket tråkig och rak botten. På dessa platser kan det stå bra med fisk som man med all säkerhet hade missat utan vetskapen om hård botten. Om det känns för mycket överkurs att bygga egna hårdkurvskartor är det relativt enkelt att utläsa hård botten. På exempelvis Lowrance-loden indikeras hård botten av kraftigt gul färg.

Fiska hårdpartier och områden intill stora djup, på dessa platser står abborren generellt sätt under vårtid.

BETEN
Börja med beten du känner dig trygg med innan du börjar variera och testa nytt. Vi fiskar nästan uteslutande med naturliga färger vilket har visat sig fungera bra.

LABORERA MED HASTIGHETEN!
Många missar detta, att man vid noll kontakt väljer att byta bete helt istället för att exempelvis variera hastigheten eller byta tyngd på skallen. Testa dig fram!

FISKA MED TYNGRE SKALLE
En tyngre skalle förändrar drastiskt rörelsemönstret hos jiggen och kan vid riktigt trögt fiske vara det som knäcker koden. Många fiskare tar hem betena långsamt och använder ofta lätta skallar. När en jigg med tyngre skalle slår i hårdbotten avges ett betydligt högre ljud, och om den fiskas på mjukbotten ruggar den upp mer sediment vilket många gånger kan trigga abborren.
Fiska gärna med ledade skallar och offsetkrok. Tyvärr räds många att göra det eftersom betet, vid stöt med botten lägger sig ned på sidan vilket kan ses som en dålig presentation. Det som istället händer är att jiggen får en extremt oregelbunden gång vid hemtagning, vilket vid många tillfällen kan ge ett grymt bra resultat.

GUNKI G’FLIP RIGGAD PÅ EN OFFSET KROK och G’TEX är skallar vi gärna använder oss av (se sid 54 i årets Gunki-katalog.)

VILKEN LINA?
Fiska med tunna linor! Det är verkligen viktigt – när vi fiskar går vi aldrig över 0,13-linor oavsett betestyp. Vi använder en lina som heter SLIDE BRAID . Vid traditionellt jiggfiske måste man alltid ha full kontakt med betet då abborren i många fall är mycket försiktig med snabba hugg, speciellt i välfiskade vatten som vi ofta fiskar i då vi bor i Stockholm. Är man inte med eller inte har ordentlig kontakt med betet så är det lätt att missa hugget.

VÄDER & LUFTTRYCK?
Fiska vid stigande eller stabilt men högt tryck. Abborren påverkas negativt vid lågtryck och framförallt vid fallande tryck, oftast i form av att den blir extremt inaktiv. Rådande tryck är mycket enkelt att kika upp. Nästan alla vanliga väderappar kan visa detta. Högt tryck för oss är 1010 hPa eller högre.

VILKA SPÖN?
Fiska med spön som har en rapp aktion. Ett spö som vi använt oss mycket av under våren är nya JUNGLE POACHER (sid 55) från Illex, upp till 30 gram. Många kan tycka att det är lite för mycket men när abborren blir tyngre än 1.2-1.3 kilo kan ett för klent spö betyda att man inte krokar fisken. Ett mycket bra alternativ är haspelspöt GUNKI YURAI 210 H (sid 14) som har en liknande kastvikt och aktion.

FAVORITBETEN

Illex Glossy Shad intill en nors. Vi gillar som sagt verkligen att fiska med naturtrogna färger.

Illex Glossy shad 3.8” (sid 161) är ett extremt naturtroget bete med grym finish. Glossy Shad är ett bete som vi framförallt fiskat bra med när vi riktar på riktigt stor abborre. Den tunna kroppen gör att paddeln rör sig vid mycket små rörelser.

Den tunna kroppen gör att paddeln rör sig vid mycket små rörelser.

Illex I shad 3.8” (sid 158-159) är ett diskret bete med liten platt paddel som vid endast små rörelser ger i från sig rejält med vibrationer. Perfekt för traditionell riggning med skalle samt till dropshot och offsetkrok.

Illex Scissor Comb 3.8” är ett till synes mycket speciellt bete som fungerat riktigt bra under vårfisket och ibland det enda som levererar fisk. Med de små armarna ger betet ständigt ifrån sig mycket vibrationer. Oemotståndligt för abborrarna.

Gunki Peps 3.5” är en nyhet från Gunki som direkt blivit en favorit. Betet fiskar bäst med traditionell skalle.

Uppifrån och ner: Gunki Peps 3.5″, Gunki Gbump 3.1″, Gunki Whiz 4″ och Gunki Vista Worm 6.1″

Gunki Vista Worm 6.1” är ett bete som vi fiskat otroligt bra med när fisket varit trögt. Räds inte av dess längd, vi kan lova att borren inte har några som helst problem att plocka den. Gunki Vista Worm fiskas med fördel längst med botten och med små rörelser, ibland så pass att den aldrig ens lämnar botten. Tailen flyter vilket även ger en perfekt presentation!

Tailen flyter vilket även ger en perfekt presentation!

Gunki Whiz 4” är ett bete som ger ifrån sig mycket vibrationer och som rör sig otroligt bra vid även långsamt fiske. Betet är mycket naturtrogen vilket som vi tidigare nämnt är en klar fördel.

Abborrarna tog på ett grundflak och båda på betet Illex Glossy Shad i storleken 3.8″. Första fisken tog en bit från båten där vi direkt efter landning såg att den hade med sig en kamrat, hissade då ner samma Glossy Shad igen vilket slutade med två grymma borrar i båten.

Gunki Gbump 3.1” är ett av våra främsta allroundbeten och betet som bland annat helt dominerade tävlingen Perch Pro 2015. Här har vi helt klart fiskat bäst med just storleken 3.1” under våren och vi går sällan upp i storlek på ”Gbumben” under förleksfisket. Betet fiskas med fördel med ganska kraftiga lyft från botten för att sedan låta det dala ned igen.

Se filmen och bli inspirerad!

GUNKIs produktkatalog 2017 hittar DU HÄR.

ILLEX produktkatalog 2017 hittar DU HÄR.

Mer information om abborrfiske och annat predatorfiske finner du på – Splashfishing.com