Annons: Sponsrat innehåll

Häng med i Jörgen Larssons kalla abborrskola. Så här använder han modern elektronik för att hitta abborren om våren.

Så här finner du abborren om våren med Jörgen Larsson

Publicerat Senast uppdaterad

Vårfisket efter abborre är en stor favorit, men fisket är inte alltid så enkelt. Ofta kan fisken vara svår att hitta och huggperioderna är i regel korta. Men om man prickar rätt kan våren bjuda på ljuvliga dagar och intensiva huggsexor då trinda storabborrar glider i håven…

Jag är knappast ensam om att längta efter vårens abborrfiske. Efter en lång vinter ser man alltid fram emot de första ljumma vårdagarna på vattnet. Själv måste jag erkänna att det kanske inte enbart är fisket som lockar. Visst, under denna tid finns alltid en chans att fånga de största och tyngsta individerna, men vårfisket kan stundtals vara väldigt lynnigt och det finns absolut inga garantier.

…men vetskapen att man har chans att fånga sitt livs abborre under våren utgör en stor lockelse.

Personligen kan jag njuta av våren oavsett om abborren hugger eller inte. De första härliga vårdagarna på vattnet är speciella, de skvallrar om bättre tider och varmare väder. Du känner hur naturen vaknar till liv; ser de första strecken med tranor högt i skyn, hör gässens serenad över vattenvidderna. Jag mår bra på våren och kan jag dessutom fånga några fina abborrar så är livet fulländat!
Skulle jag sikta på ett stabilt och antalsmässigt bra fiske så är hösten definitivt att föredra, men vetskapen att man har chans att fånga sitt livs abborre under våren utgör en stor lockelse. Vårfisket efter abborre tenderar ofta att pendla mellan himmel och helvete, men med lite tur och rätt val av platser och beten kan drömmar faktiskt bli verklighet.

När vattentemperaturen stiger ökar också abborrens stridslust. En stor fisk bjuder ofta på en härlig fight!

Lokalisering
Största problemet under våren är ofta att hitta abborren. När det närmar sig lek kan abborren vara väldigt aktiv och rörlig. Det är också stor skillnad om du fiskar i sjöar, åar eller i skärgården. Personligen tycker jag att sjöfisket är svårast, kanske för att jag har lagt minst tid på det fisket, men också för att jag har upplevt att abborren kan uppehålla sig långt ifrån lekplatserna ända tills det närmar sig lek.

Jag använder två Garmin ECHOMAP Ultra med SideVü för att läsa av botten och vattenmassan på båda sidor av båten.

Det klassiska tipset att leta efter bytesfisk gäller inte slaviskt under våren då även lekdriften styr fiskens vandringar. I sjöar kan abborren leka i grunda, skyddade områden med växtlighet, exempelvis gammal stubbvass som börjat spira igen, eller i ris och bråte som ligger på botten. De kan också hänga sina romstrumpor i partier med sten och hårdbotten. Hittar du ingen fisk på eller i anslutning till tänkbara lekställen bör man istället söka efter möjliga jaktområden i närheten. Förslagsvis kring någon grynna eller utanför djupbranter på lite djupare vatten.
I skärgården vandrar mycket fisk upp i åar för att leka i sötvatten, men de kan även finna lekplatser i grunda vikar och i områden med sten och stubbvass. I åarna uppehåller sig abborren sällan i den starkaste strömmen utan parkerar gärna i djupare partier, bakvatten och vid strömkanter där den får strömlä. Leken sker på grunt vatten i ris och växtlighet eller i steniga partier med friskt, syrerikt vatten.

Jörgen använder Garmin ECHOMAP Ultra. Skärmen fungerar lika bra för nybörjaren som experten. Det handlar bara vilka funktioner du vill använda.

Använd elektroniken
För att lyckas med vårfisket är lokalisering den viktigaste faktorn. Vissa ser fortfarande ekolod som fusk, men ibland kan fisket vara så svårt att man nästan är tvungen att använda hjälpmedel för att lyckas. Personligen älskar jag att fiska i små vatten från en liten plastbåt med bara en elmotor på aktern, men på stora vatten kan rätt hjälpmedel ibland vara helt avgörande för att lyckas.
Fiskar du i djupa områden kan ett klassiskt ekolod ge värdefull information både när det gäller fisk och intressanta strukturer. Dock har ett vanligt ekolod vissa begränsningar på grunt vatten. I bästa fall kan du se växtlighet och strukturer, men är du inne på bara några få meters djup kan du inte räkna med att eventuell fisk står kvar tills du har passerat över den med båten.

På skärmdumpen syns en grupp abborrar som står intill lite växtlighet på höger sida av båten. Lägg också märke till skuggorna från vissa fiskar som syns tydligt på botten.

Mer hjälp har du av ett ekolod med sidoseende. Jag använder två Garmin ECHOMAP Ultra med SideVü för att läsa av botten och vattenmassan på båda sidor av båten. Fördelen med Side Vü är dels att du kan söka av en större yta, men också att du inte riskerar att skrämma eventuell fisk som står en bit ifrån båten. Med SideVü kan du även se strukturer och fisk på grunt vatten. Speciellt under sen höst, vinter och tidig vår, när växtligheten har förmultnat och sjunkit ihop, kan du få en tydlig bild av hur det ser ut bredvid båten. Du kan också se enskilda fiskar och stim av fisk med hjälp av SideVü (se skärmdump).

I den inspelade filmen syns en grupp abborrar som rör sig runt ett lite djupare parti långt ut till vänster. Även snett fram till vänster syns några fiskar.

Framtiden är här
De senaste åren har Garmin stått för utvecklingen av flera smarta funktioner för sportfiske på elektroniksidan. Panoptix och inte minst LiveScope, är två funktioner som gör det möjligt att söka av vattenmassan både framför och bredvid båten i realtid. Mest revolutionerande är kanske LiveScope, som tydligt visar botten samt eventuell fisk, sten och växtlighet.
Men även LiveScope har vissa begränsningar. Först och främst ser ekolodet endast i en smal kon i den riktning givaren pekar och du måste vrida på givaren, antingen den sitter på en frontmonterad elmotor eller en separat hållare, för att söka av ett större område. På riktigt grunt vatten blir informationen dessutom ganska svårtolkad.

Om LiveScope var lite av en revolution anser jag att den nya funktionen från Garmin, kallad Perspective Mode, är ännu mer omvälvande. Med samma LiveScope-givare, kallad LVS32, kan du med hjälp av en ny programvara och ett nytt fäste vrida givaren så den pekar nedåt, åt sidan eller horisontalt. Med givaren i horisontalt läge får du en kon som är hela 150 grader och helt plötsligt kan du alltså se vad som händer på ett stort område framför båten. För mig som fiskar mycket abborre på grunt vatten är LiveScope Perspective Mode ett genialiskt verktyg som kommer att underlätta oerhört mycket (se skärmdump). Till sist vill jag påpeka att det fortfarande inte finns några ekolod som lockar fisken till hugg, den uppgiften måste vi själva klara av!

För mer information om Garmins produkter följ den här länken.

Trind, tung och vacker. Vårabborren är ofta magisk i sin uppenbarelse, väl värd varenda timme på vattnet.