Hur många fiskar för jag behålla – och i vilken storlek? Läs på om de lokala fiskereglerna. Foto: Anders Lundin

Så här får du fiska – snabbväg till regler och förutsättningar!

Publicerat

Behöver jag fiskekort – och hur många fiskar får jag ta upp? Det är två av de vanligaste frågorna kring regler som sportfiskare ställer sig. Men fiskereglerna varierar kraftigt beroende på var du fiskar, och kan dessutom ändras från år till år.

Du kan spara både tid och energi genom att läsa på om ett fiskevatten innan du kommer dit. Att helt enkelt sätta dig in i vilka lokala föreskrifter som finns, och om det går att lösa ett fiskekort på plats, eller om det är enklast att köpa ett digitalt fiskekort.
Du kan inte ta för givet att ett vatten har samma regler år efter år, utan både fiskekvoten och priserna kan ändras i takt med förvaltningen. Det blir exempelvis allt vanligare att fiskevårdsområdet inför så kallade fönsteruttag, alltså att enbart fisk i ett visst storleksintervall får behållas.

I Sverige finns drygt 2 000 fiskevårdsområden, som tillsammans förvaltar hundratusentals vatten. Varje område bestämmer sina egna regler, vilka förlängs eller ändras i samband med årsmötet. Här finns en sökbar karta över landets alla fiskevårdsområden.
En annan stor portal som är bra att känna till är Svenskafiskeregler.se. Här hittar du aktuell lagstiftning kring exempelvis kustfisket och de fem stora sjöarna (Storsjön, Mälaren, Hjälmaren, Vänern och Vättern).
Två aktörer inom digitala fiskekort är iFiske och Nature-IT, som också presenterar fiskeregler kring de områden som är anslutna till dem.
Om du vill fiska i fjällen på renbetesområden ovanför odlingsgränsen, så hittar du information på respektive Länsstyrelse, exempelvis i Jämtland eller Norrbotten.

Skitfiske på er – och glöm inte att följa reglerna!