Så fiskaren mästaren – Möller avslöjar sina hemligheter
Daniel Möller från Helsingborg tillhör landets absolut mest framgångsrika och erfarna sportfiskare. Gädda, abborre, lake och en massa arter – Daniel vet när de största exemplaren av dem ska tas. Nu berättar den regerande mästaren i Svenska Specimentävlingen för Fiskejournalens läsare hur han lägger upp sitt fiskeår.
Under fyra delar, uppdelade på kvartal, kommer Daniel Möller att gå på djupet kring metoder och strategier för de arter han fiskar efter. Till sin hjälp har han massor av statistik och anteckningar som han fört genom årens lopp. Kort sagt så delar han med sig av sin kunskapskälla, till gagn för både nybörjare och redan inbitna.
DEL 1: JANUARI-MARS
De sista 25 åren, har mitt fiske gått ut på att fånga stora och speciella fiskar. Nya mål som avlöst varandra har under resans gång nåtts. Ribban höjs vartefter, både på gott och ont. Ibland kan jag avundas många andra som känner samma lycka för en fångst, oavsett storlek. Och även om det inte blev något direkt, var det ändå skönt att komma iväg. Samtidigt tror jag man lär sig mycket och utvecklas om man sätter lite mål och vill prestera.
Under mina år har jag haft ett snitt på 150 fiskedagar per år. Jag har alltid varit noggrann med att anteckna, fotografera, mäta och väga. Tack vare detta ser man mönster och lär sig, när på året man skall jaga de olika arterna. Specimenfiske handlar ju mestadels om att fånga de största och störst är de flesta fiskarna precis innan lek. Det är då man kan få de där extra hektona eller grammen som gör så stor skillnad.
Men med tiden har man även lärt sig att vissa arter är väldigt svåra att fiska innan lek och att det då kan vara bättre att lägga krutet på någon annan period på året. Även vädret kan vara skönare då och det är ju aldrig fel.
Januari, februari och mars är de lite lugnare månaderna. Men med brett fiske tar det aldrig slut. Sedan har man även turen att bo i södra Sverige, så våra vintrar är ju inte så farliga. Vissa perioder, även på vintern, kan det vara väldigt milda dagar.
Under årets första kvartal ismetar jag gärna mycket gädda. Anser väl att det inte finns en effektivare metod om man vill fånga en stor gädda, eller rentav drömgäddan. Själv har jag min största gädda på denna metod, 16 040 gram. Vet man dessutom var gäddorna brukar hålla till är det bara att nöta ut dem i det området. Till slut kan de inte motstå betet och tar, det brukar handla om vissa tidpunkter under dagen som huggen kommer. Speciellt de större exemplaren och det brukar skilja från vatten till vatten. Platser tycker jag är effektivt att leta upp med flötestrolling, när isen lägger sig är det bara att sätta sig där.
Även gäddmetet i våra skånska åar är bra nu. Faktiskt bättre eller i alla fall lite enklare, än innan lek. Stora gäddor kan vara väldigt svåra att få att hugga precis innan leken.
Lake lägger jag gärna lite tid på nu med. Leken är ju under denna perioden, även tidigare. Det skiljer från vatten till vatten. Men det verkar som många lakar leker runt mitten av februari. Det som gör detta fisket så bra nu, är ju för att laken är en kallvattensfisk och vid lek samlas dom gärna vid grund och blir lättare att hitta. Is underlättar, men finns det ingen is fungerar även båtpimpel utmärkt. Själv har jag fått stor lake både på pimpel, ismete och bottenmete.
Här nere fördriver man även lite tid på abborrarna i åarna. Vissa dagar kan ge lite fisk. Tyvärr är det oftast svårt att få tag i betesfisk, och hålla dem fräscha. Men självklart blir det även lite spinnfiske efter dom. Samtidigt vet jag att det kommer betydligt bättre och roligare tider längre fram.
Något jag aldrig gjort förut, men länge velat göra blev av förra året, tack vare hjälp av en god vän (Victorin). Promenadpimpel efter röding från isen. Måste säga att det var något av det häftigaste jag gjort. Kanske för att det var något nytt man aldrig gjort. Men så roligt, så att jag och Victor Hallensjö åkte upp till Jämtland, för att prova samma metod efter kanadaröding. Tyvärr blev det ingen succé, snarare ett fiasko. Har nog aldrig gått så långt på en is under en vecka. Det var tunga mil hem med bilen. Men det är verkligen ett fiske jag skall göra mer. Tyvärr är det så sällan isen ligger så den håller på våra stora röding sjöar. Men ett kanonår blev det med 5 rödingar över 4 kilo.
Denna tid tycker jag, trots detta, är en lågsäsong. Det blir lite fiskepass, och kommer man bara iväg och har turen att få lite flyt, så blir det genast mer fiske. Annars är detta tiden jag planerar och laddar för vad som komma skall.
På återseende/Daniel Möller