S-politiker kräver att staten ska rädda rödingen i Blåsjöälven
Blåsjöälven mellan Jormvattnet och Blåsjön sades vara världens största kända lekplats för röding, innan det byggdes ett kraftverk där. Ortsbor och andra har hoppats att stammen ska räddas i samband med miljöprövningarna av vattenkraften – men frågan är om den kommer att offras för all framtid på elproduktionens altare?
Fiskejournalen publicerade 2020 ett öppet brev från föreningar och ortsbor i Frostviken, där de vädjade till politik, myndigheter och kraftverksbranschen att rädda den sista spillran av den vandrande rödingstammen i Blåsjöälven. Här kan du läsa det.
Innan kraftverket byggdes på 1950-talet så simmade 99 000 rödingar upp i älven för att leka, men sedan dess är det bara spillror som återstår. Bara några enstaka fiskar har passerat fiskräknaren som sattes upp i Blåsjöälven 2021, och nu börjar det bli bråttom anser både ortsbor och politiker.
Kommunstyrelsen i Strömsund tog ett enigt beslut 2021 om att rödingstammen måste räddas, och vädjade till både kraftverksägaren Fortum och myndigheterna att hitta en omedelbar lösning.
– Det har varit under all kritik, om man tittar i Blåsjöälven och torrläggningen av den. Det är inte rimligt att det ska se ut så 2022, säger Strömsunds socialdemokratiska kommunalråd Susanne Hansson, i en färsk intervju med Sveriges Radio.
Stopp för miljöprövningarna
Risken finns dock att det blir tvärstopp. Blåsjöälven ingår i Ångermanälvens avrinningsområde, och där är ska det bara göras miljöåtgärder motsvarande 0,1 procent av elproduktionen. Dessutom har Centerpartiet nationellt fått med sig en majoritet i riksdagen för att broms hela processen med miljöanpassningarna, och det återstår nu att se vad som händer med både Blåsjöälven och andra vattensystem där fiskar inte kan vandra. Här kan du läsa Fiskejournalens artikel om det.
Det finns dock beräkningar som visar att det med ganska enkla insatser går att väcka nytt liv i Blåsjöälven, genom att släppa på vatten som bara motsvara en dryg tiondel av flödet.
Och kanske finns det trots allt ett litet hopp om att Fortum ska lyssna på de desperata ropen.
I intervjun med Sveriges Radio så säger nämligen en talesperson för Fortum att det kanske är rimligt att göra mer miljöåtgärder i just Blåsjöälven, om det finns en chans att rädda den aktuella rödingstammen.
Här hittar du hela inslaget.