Robert Westin erbjuder bland annat fisken i vackra miljöer. Torsken vägde 20,1 kilo, en dröm för hugade fiskegäster.

Robert Westin är fiskeguiden som lever sin dröm

Publicerad

För många av Fiskejournalens läsare är Robert Westin ett bekant namn, eftersom han bland annat vikarierat som nyhetsredaktör. Robert har många krokar ute, och författaren Gunnar Westrin har mött honom för att snacka om livet som fiskeguide.

Jordbruksverket fick uppdraget 2011 att främja utvecklingen av svenskt fritidsfiske och fisketurism. Bakgrunden var bland annat att fritidsfisket har rekreativa, sociala och hälsofrämjande värden för såväl den enskilde individen som för samhället i stort samt att fisketurism bedöms ha stor potential för småföretagande och landsbygdsutveckling i Sverige.

På en storälv som Lule älv kan det vara bra att fiska från båt.

Bytte från IT-branschen

Ett av dessa företag är Arctic Adventure i Boden, ägd av den dynamiske fiskeguiden och naturmänniskan Robert Westin. För ett tjugotal år sedan jobbade han inom IT-branschen men kände suget efter både älven och skogen. Eftersom han alltid har gillat att fiska var saken klar, han skulle satsa på fiske- och vildmarksturism. Rätt man på rätt plats.
Arctic Adventure jobbar med en balanserad blandning av aktiviteter inom besöksnäringen. Naturligtvis har fisket sin givna del i Roberts företagsamhet, med spännande resor till havsfiskets fascination i Nordnorge, till mer närbelägna fiskeäventyr i Luleälven, Piteälven, Råneälven med flera internationellt lockande platser.

– Hur man än ser på guidejobben är det inget kneg man sysslar med på normal arbetstid. Vissa tror att vi glassar omkring, käkar färsk röding, lax eller hälleflundra varje dag, vilket naturligtvis inte är fallet, säger Robert och fortsätter:
– Under den mest hektiska fiskeperioden börjar dagen fem på morgonen med iordningställande av utrustning och mat, för att förhoppningsvis starta upp guidandet ett par timmar senare. Sedan kör vi hela dagen, oftast långt in på kvällen, lite beroende på hur fisket artar sig. I säng eller i sovsäck före midnatt är aldrig att tänka på. Så intensivt kan det vara en hel sommar, vilket naturligtvis är tufft men trevligt, oavsett om det gäller havsfiske i Norge eller fjällfiske i svenska Lappland, menar han.

En helhetsupplevelse

Viktigt är att guiden kan berätta förutsättningarna för fisket/fiskeresan, om landskapet, om människorna på trakten och om hur det var förr, utan att för den skull ignorera verkligheten.
– På så sätt blir det än trevligare att fiska eller vandra om gästen känner till premisserna, ett mervärde under resans gång. Dessutom åker gästerna hem och berättar om upplevelserna, inte enbart om fisket utan också om guiden och hans allmänna kunskap. Spridningseffekten är förmodligen guidens viktigaste reklamblad.
Robert anser att en guide inte enbart ska jobba som vägvisare utan även förmedla allmän kunskap, historia och bakgrund.
Robert tycker med eftertryck att guiden måste vara engagerad i debatterna när miljöfrågorna kommer på tal. Den krassa verkligheten är att fortsatt vattenkraftsutbyggnad kommer att ta jobben från många guider.

Världens laxrikaste älv

Besöksnäringen växer hela tiden i Sverige. Enbart i Norrbotten drar näringen in drygt sju miljarder per år. Exportvärdet på besöksnäringen som helhet i landet har ett exportvärde på nästan 130 miljarder, mer än vad skogen ger och mer än vad exporten av nya bilar renderar.
– Innan kraftverksepoken påbörjades i början på 1900-talet var Luleälven världens laxrikaste älv. Efter att Laxede kraftverk var klart 1962 försvann både Edeforsen och det urgamla laxfisket. Före destruktionen exporterades enorma mängder med lax till andra delar av landet och till Europa som helhet. Uppsala Universitet och kyrkan i Luleå lär ha byggts med medel från försäljningen av lax från Luleälven. Under den fortfarande outbyggda eran alstrades mellan 8–12 miljoner nya laxar i älven årligen.
Med andra ord den mest produktiva laxälven världsvida. Den informationen är absolut viktig anser Robert.

Gunnar Westrin
/Norrländska Socialdemokraten