Rickards reflektioner – därför är lufttrycket avgörande för hur huggvillig abborren är
Rickard Syrén är läraren i Malmö som fiskar 300 dagar per år. Han fiskar gärna gädda eller lax och havsöring på fluga. Abborren är en stor favorit och bor man i Malmö så har man ett av landets kanske finaste fiskevatten för abborre – Malmö kanal – runt knuten. Rickard bjuder på texter som både är mycket välskrivna och visar på en stor bildning inom fiskets sköna konst.
Av alla saker som många tycker är svårt att riktigt förstå sig på hur det fungerar och varför så står lufttrycket i en klass för sig. Så vad gör lufttrycket med fisken? Med normalt lufttryck menar man 101,3 kPa (kiloPascal). Lägre lufttryck än så kallar vi lågtryck och högre lufttryck än så kallar vi för högtryck. Lufttrycket styrs av temperaturen och luftströmmarnas rörelser.
Hur påverkar detta då fisken? Tänkt dig att lufttrycket stiger. Då trycks alla gaser samman.. Detta gäller även för fiskens simblåsa som då trycks ihop. Då tar den mindre plats i fisken. Simblåsans volym minskar med andra ord. Detta minskar trycket på alla övriga organ inuti fisken inklusive magsäcken. För fisken signalerar detta ett välbefinnande och att det nog minsann finns plats för lite mer mat. Den kan dessutom närma sig ytan där trycket är lägre utan att känna obehag av att simblåsans volym ökar av det minskande trycket högre upp i vattnet.
Tänk dig nu istället att lufttrycket minskar. Gasen i simblåsan expanderar. Volymen på simblåsan kommer då öka. Nu blir det press på hela matsmältningssystemet. Magsäcken och tarmarna får mindre plats i kroppshålan. Fisken upplever ett obehag. Den kompenserar genom att närma sig botten där trycket är högre. Det hjälper till att jämna ut trycket igen men aptiten kan ta ett tag att återställa. Vi som även fiskar i åar och kanaler får nu tänka på att på dessa ställen är det väldigt begränsat för fisken hur djupt den kan simma ner. Det är ju inte särskilt djupt. Det kan därför ta längre tid för fisken att bli ”sig själva igen”. Abborren har ju en sluten simblåsa vilket gör att blodet börjar transportera in och ut gaser från simblåsan då lufttrycket ändras. Detta är dock en långsam process. Det gör att fisket kan upplevas trögt ett tag efter en trycksänkning.