Hur gör du för att så skonsamt som möjligt återutsätta din fångst? Tobias Fränstam från Sportfiskarna sitter inne på svaren - läs artikeln här nedan.

Returnera fisk – en teknik i sig

Publicerad

Hur återutsätter man fisk på ett sätt så att fisken överlever och inte plågas i onödan? Tobias Fränstam från Sportfiskarna ger tips och berättar om en gädda som lät sig fångas gång på gång – till och med under samma fisketur!

Det kan finnas många skäl till varför man vill återutsätta fisk. Generellt så släpper vi sportfiskare tillbaka hela eller delar av fångsten för att upprätthålla ett bra och hållbart fiske. Sportfiskarnas Tobias Fränstam är fiskevårdskonsulent och generellt positiv till att många sportfiskare numera återutsätter en stor del av sin fångst. Han berättar att mångas favoritfisk gäddan har stora chanser att klara sig.
– Gäddor har en öppen simblåsa som gör den mindre tryckkänslig vid drillning från större djup. Och risken att mindre fiskar tröttas ut och angrips av större artfränder är också liten, anser han. Men fiskarens roll vid frisläppandet är viktig. Här kommer Tobias tips på lyckad återutsättning.

I en liten sjö utanför Mölnlycke fångade jag under ett år samma gädda fem gånger.

1. Verktyg
Se till att ha rätt verktyg med dig och ha dem lättåtkomliga i båten eller i väskan. Om saxar, tänger, avkrokningsmattor och andra verktyg finns nära till hands är halva jobbet redan gjort!

2. Betesval
Är målet att återutsätta den fångade fisken är det viktigt att använda betestyper som skadar fisken så lite som möjligt. Stora drag och drag med färre krokar fastnar inte lika djup eller ger upphov till lika stor skada som mindre beten eller beten med många krokar.

3. Blödning
Den vanligaste skadan vid fångst är när kroken fastnar kring gälar eller kroppspulsåder med kraftiga blödningar som följd. Ju mer fisken blöder, desto större är risken att återutsättningen misslyckas. En djupt krokad fisk som inte blöder klarar däremot frisläppandet galant.

4. Tryck
Bland våra vanligaste insjöarter går återutsättning problemfritt under tio meters djup. Undvik fiske på djupare vatten om målet är att släppa tillbaka fångsten.

5. Luftexponering
Hantera fångsten varsamt och kroka gärna av fisken i vattnet. Ju kortare tid fisken är över ytan desto bättre. Vid fiske i varmt vatten är det extra viktigt att returnera fisken snabbt.

Men hur skall man tänka ifall fisken trots allt är skadad?
– Om fisken blöder kraftigt är chansen att den inte klarar sig större. Så länge den är lovlig i förhållande till mått och fångstkvot så tycker jag att dessa fiskar kan tas hem som matfisk. Att släppa tillbaka fisk är bra men får inte gå till överdrift, förtydligade Tobias.

– Forskning visar att våra vanligaste sportfiskearter överlever återutsättning och klarar sig bra. Däremot är det ovanligt att fisk som returneras fångas på nytt. Som exempel kan projektet Pikereg nämnas, där 2500 gäddor märktes i Stora Värtan. Av dessa har ungefär femton procent återrapporterats. Fiskar som en gång huggit på konstgjorda beten tycks kunna lära sig att undvika dessa i framtiden. Men det finns undantag. I en liten sjö utanför Mölnlycke fångade jag under ett år samma gädda fem gånger. Under fyra fisketurer! Den vägde cirka fem kilo och hade en gul fläck som var lätt att känna igen. Året efter fångade jag den igen ett par gånger, men då hade den vuxit ytterligare två kilo, avslutar Tobias.

Hans Hällman