Restaurering av Mörrumsån
Vissa kvarnrännor, fiskfällor och flottningsleder fyller idag ingen funktion, utan begränsar istället biodiversiteten i Mörrumsån. Detta ändrar nu Mörrums Kronolaxfiske på genom ett återställingsprojekt.
I samarbete med Länsstyrelser och markägare har Mörrums Kronolaxfiske inlett ett restaureringsarbete. Målet är att skapa mer gömställen, bättre strömhastigheter och ett mer varierat bottensubstrat för att på så sätt öka artrikedomen i ån.
Genom en noggrann inventering av kulturminnen, fiskyngel, musslor med mera, har tanken varit att göra åtgärderna på ställen där inte intressekonflikter uppstår. Till slut utsågs lokalerna vid Vittskövlesträckan norr om Mörrum och vid klassiska Pool 19 inne i Mörrums by.
Förhållandevis enkla åtgärder skapa många nya ytor och strukturer för mer växter och djur.
Arbetet startade i augusti i år och mycket har redan hänt. På Vittskövle har till exempel den tidigare starka inloppsströmmen till en kvarnränna brutits av och lugnats ner genom en spridning av tidigare hopsamlade stenhögar. Mer ved har lagts i vattnet för att ytterligare bromsa strömmen vid högvatten. Där samlas som följd också växtdelar som sedan bryts ner och blir föda. Till exempel till en hungrig kungsfiskare. Kvarnrännans stränder har grävts ut och fått en ökad flikighet. Det gör att det nu alltid finns platser med lagom strömhastighet oavsett vattenflöde. Efter den här modellen har man arbetat även på de andra platserna och genom förhållandevis enkla åtgärder, har man skapat många nya ytor och strukturer för flora och fauna.
Totalt har restaureringen av de två områdena kostat drygt 350 000 kronor. Målet är att återställa Mörrumsån till ett så naturligt ursprung som möjligt. Öring, lax, elritsa, stormusslor och insekter ska ges förutsättningar att öka och alla som känner sig inspirerade av åtgärder och arbetssätt är välkomna på ett studiebesök till Mörrumsån!
Läs mer.