Naturkraft. Flödet i Mörrumsån är nu omkring fyra gånger högre än det vanligtvis är i januari. Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Rekordmycket vatten i Mörrumsån

Publicerad Senast uppdaterad

Januariforsen i Mörrumsån är extremt kraftig just nu tack vare en mild vinter med mycket nederbörd. I fredags var flödet hela 97,3 kubikmeter i sekunden, vilket är den högsta siffran under en januarimånad på över 100 år. – Det kraftiga flödet är positivt och borde kunna bidra till en bra fiskesäsong, säger Mattias Holmquist på Mörrums Kronolaxfiske.

Ingen levande människa har upplevt en kraftigare januariflod i Mörrumsån än den som forsade fram i fredags. Man får gå tillbaka ända till 1913 för att finna ett kraftigare vinterflöde, och många har i helgen beskådat naturens urkraft.

Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Förutom det mäktiga skådespelet är vattnet även välkommet ut ett fiskeperspektiv.

”Flödet är bra, för det gräver fram rätt substrat på våra nya återställningsplatser”

– Flödet är bra, för det gräver fram rätt substrat på våra nya återställningsplatser. Sand och grus och småsten nöts fram ur de strandbrinkar som kommit i dager när gamla upprensade stenblock lagts tillbaka i ån. Substraten är viktiga för fisk, musslor och andra djur och växter, ja för hela den biologiska mångfalden, säger Mattias Holmquist.

De senaste åren har många laxfiskar varit sjuka i våra svenska älvar. Mörrumsån är inget undantag, och om flödet fortsätter att vara högt kan problemet eventuellt minska.
– Det pratas om att svamp och eventuella sjukdomar som laxen tampats med skulle ”spolas ut”. Det tror jag är en villfarelse. Svampsporer finns alltid i vattnet och de andra sjukdomarna har fisken med sig från havet. Däremot kan ett högt flöde skapa fler stånd- och lekplatser och fisken behöver inte stå så tätt. Det kan minska eventuell smittspridning, men bara förutsatt att ett högre flöde håller i sig till hösten, säger han.

Men förhoppningsvis kan man redan till vårpremiären se effekter av vinterns rika flöde.

”Riktigt positivt är att fiskeplatserna blir betydligt fler”

– Riktigt positivt är att fiskeplatserna blir betydligt fler. Folk behöver inte stå så tätt och det drar i flugan i vilken pool man än fiskar. De övervintrade fiskarna blir kanske lite mer svårfångade i allt vatten men det är samtidigt kul om försäsongsfisket varar en bra bit in i april. Mycket vatten brukar locka upp fler blänkare från havet, särskilt i kombination med lite högre åtemperatur i mars och april, berättar Mattias Holmquist.

[allergallery id=”51683″]

Läs mer det rekordhöga vattnet här.

Hans Hällman