Finns det hopp för ålen? Regeringen meddelar åtminstone att frågan ska prioriteras. Foto: Från SVT Uppdrag Granskning

Regeringen: ”Återhämtning av ålbeståndet en prioriterad fråga”

Publicerat

Ålfrågan är mer levande än någonsin i Sverige, i kölvattnet efter Fiskarnas Rike och Uppdrag Gransknings program Den sista ålen. Nu kan det hända saker i rätt riktning. Regeringen meddelar nämligen att ålen ska prioriteras.

Regeringen har beställt en utvärdering av den svenska förvaltningen av den europeiska ålen, med målet att Sverige långsiktigt kan nå målen i EU:s ålförordning. Uppdraget har gått till Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas).
– En successiv återhämtning av det europeiska ålbeståndet är en prioriterad fråga för regeringen. Med detta uppdrag vill regeringen att en oberoende utredning genomförs så att vi kan påskynda återhämtningen av ål som är en förutsättning för ett fortsatt ålfiske, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i ett pressmeddelande.

Det nämns inget om återskapade vandringvägar förbi vattenkraftverk och dammar i pressmeddelandet, men det poängteras att EU-kommissionen har konstaterat att det för svensk del behövs större fokus på åtgärder som inte är fiskerirelaterade för att genomföra ålförordningen.
”Regeringens utgångspunkt är att återhämtning av det europeiska ålbeståndet är en gemensam och gränsöverskridande angelägenhet som kräver en effektiv samordning av insatser över hela artens utbredningsområde och under samtliga livsstadier. Den svenska ålförvaltningen utgörs främst av den nationella förvaltningsplanen för ål som baseras på Europeiska rådets ålförordning som bland annat sätter mål för återhämtningen av ålen”, står det i pressmeddelandet som du kan läsa i sin helhet här.