Bra hälften av knubbsälhonorna har fött ungar i år .

Rapport klar – så mycket har sälstammen i Östersjön vuxit

Publicerad Senast uppdaterad

På vissa håll verkar faktiskt sälstammen ha minskat de senaste åren, men totalt sett har den vuxit kraftigt i Östersjön sedan början av 2000-talet. Nu har Länsstyrelsen i Blekinge släppt sälrapporten, som är en pusselbit i förvaltningen av fiskbestånden samt grund för licens- och skyddsjakt.

Sälen hamnar ofta i skottgluggen i samband med rapporter om ett försämrat fiske efter bland annat gädda och abborre längs skärgården.
Och visst har den ökat i antal. 2021 beräknades det finnas mellan 50 000-67 000 gråsälar i Östersjön – men det är ändå lägre än i början av 1900-talet då siffran var 80 000–100 000. År 2006 fanns ett 30-tal kända gråsälslokaler längs den svenska Östersjökusten. Sedan dess har antalet lokaler ökat stadigt, och vid inventeringen 2020 förekom gråsäl på totalt 334 lokaler.

Den aktuella rapporten är framtagen av Linnéuniversitetet på uppdrag av Länsstyrelsen Blekinge och ger en inblick i resultaten från de årliga inventeringar av knubbsäl och gråsäl som utförs av Naturhistoriska riksmuseet. Det framgår bland annat att sälstammen minskat vid Utklippan i Blekinge, som är den enskilt största lokalen som nyttjas av gråsäl i länet. Från att ha varit uppe i närmare 1 000 individer 2018–2019 så har det minskat till 200.
En teori är dock att varma försomrar med mycket mänsklig aktivitet har stört sälarna från att ligga uppe under inventeringsperioden.

Här kan du läsa hela rapporten.