Puckellaxen vägde 1,2 kilo och är den första som hittats i Ätran. Foto: Patrik Lindström

Puckellax funnen i Ätran

Publicerad Senast uppdaterad

Nyligen hittades en död puckellax i Ätran vid Vessingebro. Arten hör inte hemma i svenska vatten och det sensationella fyndet ska nu överlämnas till länsstyrelsen i Halland.

Fisken, som när den hittades var likstel och färsk, låg i ytan i en grund del av Ätran.
– Den mest rimliga teorin är väl att den vandrat upp från havet, sedan fastnat i det grunda området vid lågvatten och dött av varmt vatten, syrebrist eller något liknande, gissar Patrik Lindström som hittade fisken.

Puckellax har aldrig tidigare rapporterats från Ätran. Däremot har flera fynd gjorts i närliggande länder den senaste tiden.

”jag har faktiskt bara väntat på en rapport om puckellax i Sverige”

– Vi har registrerat många puckellaxar längs den norska kusten de senaste två veckorna, från gränsen till Ryssland och ändå ner till Glomma. Så jag har faktiskt bara väntat på en rapport om puckellax i Sverige. De senaste veckorna har fynd även gjorts i Storbritannien och på Irland, berättar Eva Thorstad, från Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), när vi ber om en kommentar.

Utsättning av puckellax har gjorts runt Kolahalvön sedan 1950-talet och där finns nu etablerade bestånd. Eva Thorstad tror att de rapporterade laxarna kommer därifrån, men eftersom reproduktion även skett i en del nordnorska älvar kan de även härstamma från Norge.

Anledningen till att det i år har hittats så många puckellaxar är oklar.
– Möjligtvis har det varit gynnsamma förhållanden i havet i år som fått laxarna att överleva i högre omfattning, men det vet vi inte säkert, säger Eva Thorstad.

Puckellaxar känns igen genom prickar på stjärtfenan, små fjäll, smal stjärtspole och mörk munhåla. Hanarna får efter en tid i sötvatten en puckel på ryggen, vilket gett arten dess namn.
Om fler fynd görs bör dessa inrapporteras till länsstyrelsen.

Foto: Patrik Lindström

Läs mer om de många fynden av puckellax här.

Hans Hällman