Provfiske efter marmorkräfta i vår
Hittills har tolv levande och en död marmorkräfta hittats i Märstaån. Nu har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tagit fram en första plan för att kontrollera utbredningen av den invasiva arten.
– De har också i uppdrag att ta fram en risk – och konsekvensanalys över hur marmorkräftan bäst kan stoppas och vad som händer om den skulle få fäste här, säger Sofia Brockmark, på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Arbetet med handlingsplanen görs av SLU:s institution för akvatiska resurser i Drottningholm på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Ett problem är att det är väldigt många platser som måste undersökas. Vattensystemet runt fyndplatsen i Märstaån består bland annat av tunnlar, anlagda dammar, många grunda vikar och sedimentfällor vilket gör att marmorkräftorna har många platser att gömma sig på. Det är i dagsläget oklart om den kan ha spridit sig till anslutande vattendrag.
SLU har därför, i samråd med Sigtuna kommun, tagit fram ett tiotal strategiska platser för kontrollfiske.
– Det är viktigt att snabbt få en uppfattning om marmorkräftans utbredning i Märstaån för att sedan kunna sätta in effektiva åtgärder. Alla förberedelser måste också vara klara i tid till att vattentemperaturen stigit och kräftorna är aktiva, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald och fiske på HaV.
Förökar sig snabbt
Det var i mitten av november som en privatperson fiskade upp tre så kallade marmorkräftor (Procambarus fallax virginalis) i Märstaån i Sigtuna kommun. Arten förökar sig genom så kallad jungfrufödsel, partenogenes. Det innebär att den inte behöver befruktas, det kan räcka med en hona för att få till ett bestånd. Arten kan föröka sig väldigt snabbt och har hög överlevnad. Den kan konkurrera ut inhemska arter och hota den biologiska mångfalden.
Läs mer här.