Professor om torsken: Detta måste vi pröva
Torskbeståndet i Östersjön anses kollapsat – och något måste göras snabbt. Frågan är bara vad? Christoph Humborg är professorn som tror sig sitta på svaret.
Men anledning av dokumentären ”Östersjön – hot och hopp”, så har SVT publicerat ett debattinlägg av Christoph Humborg, som är professor i biogeokemi vid Stockholms universitet och vetenskaplig ledare på Östersjöcentrum. Att torskbeståndet i Östersjön är nära bristningsgränsen kommer inte som någon nyhet, men ändå verkar det vara omöjligt för alla inblandade länder att enas om tillräckliga fiskeförbud.
För det är precis det som måste till, enligt Christoph Humborg. Och då handlar det inte bara om att skydda torsken.
– Den torsk som finns kvar lever öster om Bornholm, och den är väldigt mager och liten. Torsken äter framför allt bottenlevande djur, och sill och skarpsill. I de områdena finns det ganska intensivt industriellt fiske efter sill och skarpsill. Vi tror att om vi minskar fisketrycket på skarpsill och sill, och samtidigt fortsätter med fiskeförbud på torsk, så finns möjligheten att torsken kan komma tillbaka. Det är inte garanterat, men jag tror vi måste prova, säger Christoph Humborg.
Se hela dokumentären här – och inslaget med Christoph Humborg här!
Läs även om detta: