Ålen dyker fortfarande upp på många bord, trots att den är hotad. Foto: Världsnaturfonden WWF

Politiker ställs mot väggen: Stoppa ålfisket nu!

Publisert

Nu ställs både miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht mot väggen i en infekterad fråga. Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och Coalition Clean Baltic går nämligen ihop och uppmanar regeringen till att driva på för ett heltäckande ålfiskestopp i EU.

Miljöorganisationerna vill se ett totalt fiskestopp för såväl yrkesfiske som fritidsfiske i alla vatten. Dessutom krävs att regeringen inför 2019 ger Havs- och vattenmyndigheten ett skärpt uppdrag för att minska det svenska ålfisket. Alla dessa punkter förs fram genom ett öppet brev, ställt bland annat till Karolina Skog och Sven-Erik Bucht. Undertecknare är Håkan Wirtén, Generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF, Karin Lexén, Naturskyddsföreningen och Nils Höglund, Fisheries Policy Officer, Coalition for the Clean Baltic.

I dagarna släpptes Internationella Havsforskningsrådets (ICES) råd för den europeiska ålen med rekommendationer till EU:s fiskeministrar som träffas i december för att förhandla om fisket för 2019. Myndigheten vill att all aktivitet som hotar ålens överlevnad och reproduktion, däribland fiske och vattenkraft, ska minskas till – eller hållas så nära noll som möjligt.

– Ålens situation är fortfarande kritisk för artens överlevnad. Det är oroande att ålbeståndet nu enbart uppskattas till några få procent av vad det var 1970, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF i ett pressmeddelande.

Den europeiska ålen är klassad som akut hotad enligt Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) och Artdatabanken, och miljöorganisationerna riktar skarp kritik mot Sveriges agerande i frågan.

– Vi är otroligt besvikna på att Havs- och vattenmyndigheten valt att införa ålfiskestoppet då det fiskas som minst. Nu förutsätter vi att regeringen förtydligar deras uppdrag så att det blir tydligt att ålfisket ska minska så mycket som möjligt framöver för att möjliggöra för ålens återhämtning, säger Karin Glaumann, fiskeexpert på WWF.

Läs om fler insatser för ålen:

Satsning ska skydda ålen