Pirayasläkting fångad i Motala ström!
Jonathan Rosales och hans fiskekompisar lär knappast glömma nattens fiskeäventyr. Målet var att fånga någon av Motala ströms många rovfiskar, men plötsligt dyker det upp en främmande skepnad i det kolsvarta vattnet. Fisken fångades och vännerna trodde knappt sina ögon. – Jag blev helt chockad när jag såg den på kroken. Den såg ut som en stor, glupsk piraya, berättar Jonathan.
Jonathan har fiske som sitt största intresse och därför bra kännedom om vad som simmar i Motala ström. Men nattens fångst liknade ingenting han varken sett eller hört om tidigare.
Fisken högg på en decimeterstor mört, och innan den krokades hade den slukat en lika stor betesfisk i nedsläppet innan.
– Det kände helt overkligt när vi först såg den.
”Fisken bet av min mört som om den vore en macka!”
Fisken bet av min mört som om den vore en macka! Det var bara huvudet kvar så vi satte genast på en ny betesfisk. Inom några sekunder kom fisken tillbaka och då lyckades jag sätta mothugget. Den var otroligt stark och gav sig av i en vild rusning, så jag fick verkligen pressa på för att få upp den, berättar Jonathan.
Det lyckades till slut, och när den väl hade landats återstod nästa utmaning – att lista ut vad han fångat!
”Tänderna var grymma och fisken såg ut som en stor piraya!”
– Tänderna var grymma och fisken såg ut som en stor piraya! Vi uppskattade att den vägde omkring tre kilo, och eftersom vi inte visste vad det var så släpptes den tillbaka. Den blödde lite från munnen men simmade piggt iväg, berättar Jonathan.
Fisken i fråga tycks vara en pacu, en varmvattenslevande pirayasläkting. Hur den kommit till Motala ström är det ingen som vet, men det mest sannolika är att den släppts ut från något privat akvarium.
Att fånga en pacu i svenskt vatten är helt unikt. 2013 fångades ett danskt exemplar i Öresund, och den väckte stor uppståndelse, inte minst eftersom en biolog varnade för att den kunde angripa manliga badares ädlare delar! Varningen tonades senare ner, och därefter har ytterligare fynd lyst med sin frånvaro. Fram till i natt.
– Det här kommer jag aldrig att glömma. Det känns lite märkligt att jag fångat en unik art i mitt hemmavatten. Jag ångrar att vi släppte tillbaka den eftersom jag nu fått reda på att den kan ställa till problem. Jag får väl ge mig ut igen och försöka dra upp den på nytt, hälsar Jonathan.
När vi informerar Länsstyrelsen i Östergötland om Jonathans fångst blir de bekymrade.
”Det var synd att den släpptes ut”
– Det var synd att den släpptes ut. Från länsstyrelsens sida vill vi starkt ifrågasätta den oreglerade import som sker av akvariefisk från andra delar av världen, framförallt från EU. Det har förekommit och förekommer tyvärr att akvariefisk släpps ut i naturvatten. Därmed finns risk att nya arter etablerar sig i landet. Dessutom så finns det en risk för att dessa arter även sprider nya fisksjukdomar. Det är alltså av stor vikt att akvarister och handlare förstår risken och jobbar med att informera om detta, hälsar Per-Erik Larson, länsfiskekonsulent på naturvårdsenheten.
Fakta: Pacu (Serrasalminae)
Samlingsnamn på flera sötvattenslevande och allätande fiskar inom gruppen Serrasalminae. Närbesläktad med pirayor och kommer ursprungligen från Sydamerika. Är invasiv och kan sprida sig snabbt om förutsättningarna är gynnsamma. Detta har bland annat skett i USA och Asien, där inhemska fiskbestånd är hotade. Äter vanligtvis nötter och mindre fiskar, men kan anpassa födan och vara mer eller mindre köttätande. I Papa Nya Guinea, där den utplanterats som föda, har den rykte om sig att kunna angripa männsikors testiklar. Det har gett den det skräckinjagande smeknamnet ball-cutters!
Hans Hällman