På andra sidan väntar havsöringen
För många havsöringälskare är perioden 30 september – 31 december en mörk tid. Nu är vi inne i den halvårslånga del av året då fisket är förbjudet på Västkusten och det dröjer till 1 januari innan vi får börja fiska havsöring längst i syd. Men det finns hopp! I Danmark har man andra regler och fisket inte bara tillåtet – det kan vara riktigt bra långt in på hösten och till och med under vintern.
Bara en knapp timmes resa från Öresundsbron ligger Isefjorden. En stor och förhållandevis grund fjord som är känd för sitt fina havsöringfiske. I Danmark hör man av tradition stora utsättningar av öring i havet och fiskevården i de vattendrag där öringen leker har gått framåt med jättekliv under senare år.
Blank fisk
Blank fisk är inte en särskilt vanlig syn vid höstfiske på den svenska Syd- och Västkusten. Men av någon anledning är det betydligt vanligare i många av de danska fjordarna. Detta gör fisket extra spännande. Blank fisk är ofta i bättre kondition och vill man behålla sin fångst är det bättre att ta upp en blank fisk, både utifrån både ett etisk och kulinariskt perspektiv. Den blanka fisken hoppar över leken och är inte full av rom eller mjölke. Den har heller inte fått någon lekdräkt vilket även påverkar kvaliteten på köttet.
Imitationsflugor säkert kort på hösten
Hösten är en perfekt tid för flugfiske med imitationer av märlor och räkor. Det finns mängder av danska flugmönster som imiterar denna stapelföda för havsöringen i fjordarna. Mest känd är den oansenliga lilla Kopparbassen, en lite märlimitstion som tycks ha en i det närmaste hypnotisk effekt på havsöringen under hösten. Ett annat klassiskt mönster är Polar Magnus som funkar otroligt bra som räkimitation. Självklart funkar det även att spinnfiska den dansk havsöringen. Klassiska drag som Viking Herring och Toby funkar i stort sett alltid, men även på det här området ligger danskarna lågt fram och har en uppsjö av drag och kustvobbler som är riktigt giftiga. Och glöm inte spinnaren! Klassiska abborrspinnare och moderna tail-spinners kan vara förbluffande effektiva.
Vadare ett måste
På många kustavsnitt, främst på den svenska västkusten, kan man fiska uppe på land. Det funkar inte längs de långgrunda danska fjordarna. På de flesta platser funkar det utmärkt att vada utan vadarstav, men längs mer storsteniga kustavsnitt kan vadarstaven rädda dagen — och dig själv från ett oplanerat bad. Linkorg är standard bland danska kustöringfiskare och har man fiskat där förstår man varför. Det är ofta en lätt ström i vattnet som drar iväg med fluglinan och trasslar in den i tång och bråte.
Fiska danskt
När man fiskar av en kuststräcka där det inte finns så stor variation i bottenstrukturen gäller det att själv vara rörlig och på så sätt aktivt söka upp fisken. Gör ett kast — med spinn eller fluga — och flytta sedan ett par steg i sidled innan du gör nästa kast. Så fiskar man sedan gammalt i Danmark och det funkar!
Hyr en guide!
Det är en fantastisk upplevelse att själv få utforska en ny kust. Har man lite kunskaper och erfarenheter kan man ofta räkna ut vad som är ett hett ställe. Men har man bara några dagar på sig och många mil att fiska på kan det vara lite av den berömda nålen i höstacken. Då är det en klok idé att boka en fiskeguide. Danmark har otroligt många duktiga havsöringfiskare och många av dem är också guider. Med lite googling hittar man fram till guider med stor erfarenhet och bra rykte som kan ta dig direkt till ”rätt” ställe. Är man några stycken som delar på kostande blir det inte så dyrt och det är definitivt värt pengarna, för utöver att få ett antal ställen man kan fiska på nästa gång man kommer får man alltid en massa väldigt användbara och lokalt anpassade tips.
Anders Nicander