Östersjöns döda bottnar – lika illa som överfisket

Publicerad Senast uppdaterad

De syrefria och döda bottnarna breder ut sig i våra hav. Och värst är läget i Östersjön enligt en ny sammanställning, konstaterar forskare i en artikel i tidskriften Science, som Sydsvenskan.se citerar.
Sedan 1995 har de döda områdena ökat med en tredjedel. De flesta ligger relativt kustnära och allt fler upptäcks årligen.
Utsläppen av kväve och fosfor är den största orsaken övergödning, som sedan skapar algblomningar och bottendöd.
– Östersjön är det värsta exemplet med en död yta som är mellan tre och fyra gånger större än de näst värst kända områdena i Mexikanska golfen och Östkinesiska havet, säger forskarna Rutger Rosenberg och Robert Diaz.
De menar att bottendöden är ett lika stort miljöproblem som överfiske och kraftiga algblomningar. I områden med syrefria bottnar klarar inte organismer som musslor, maskar och så vidare att överleva, vilket betyder att det fattas föda åt djur och fiskar längre upp i näringskedjan. I Östersjön har 30 procent av den här matproduktionen försvunnit, enligt forskarna.
Lösningen på problemet är enkel att uttala, men antagligen svårare att genomföra:
– Vi måste minska utsläppen av gödningsämnena, säger Rutger Rosenberg.
Läs mer här.
Nicka Hellenberg