Öringspel ska öka förståelsen för fiskevård
Ett spel ska helst utspela sig i farofyllda och actionladdade miljöer. Det kriteriet uppfylls av öringens vardag, och nu har dess kamp mot gäddor, vandringshinder och igenväxta vikar blivit ett spel som ska få barn och unga att förstå vikten av fiskevård.
Pojkens fingrar rör sig metodiskt över skärmen, när öringar styrs förbi åns många faror. Spelet Trout Route tycks vara både kul och spännande, men förhoppningen är att det också ska vara lärorikt.
”Syftet med spelet är att på ett lekfullt sätt få förståelse för fiskevård”
– Syftet med spelet är att på ett lekfullt sätt få förståelse för fiskevård. Många av våra vattendrag är hårt påverkade av oss människor. I spelet lyfter vi fram många av de åtgärder som Västerviks kommun gjort i bland annat Gamlebyån, berättar Markus Nord på naturum Västervik.
Och visst har det gjorts mycket. Gamlebyån rinner genom jordbruksmark och en stor utmaning har varit att förhindra överskott av näringsämnen.
– Västerviks kommun har försökt finna hållbara lösningar tillsammans med markägare och lantbrukare som rör områdets odlingsmarker. Genom näringsfällor på fältet behåller man växtnäringen där den ska vara, och vattendragets ekologi kan på så sätt återhämta sig. I höstas var tredje säsongen öringar kunde leka i de mellersta delarna av ån och det kan vara 1000 år sedan öringar lekte där sist, berättar Markus entusiastiskt.
”I höstas var tredje säsongen öringar kunde leka i de mellersta delarna av ån och det kan vara 1000 år sedan öringar lekte där sist”
Markus, som själv är en inbiten sportfiskare, hoppas att den framgångsrika restaureringen kan fortsätta och att en yngre generation får lust att engagera sig.
– Vi tror att spelet kan sprida den kunskap som fattas kring vikten av fungerande vattendrag. Detta kan göra att fler blir engagerade i vatten- och fiskevård vilket i förlängningen kommer öka möjligheterna till bra fiske, säger han.
I morgon startar kommunens sportlov och då lär de virtuella öringarna få massor av hjälp.
Läs mer om Trout Route här.
Hans Hällman