Dåliga odds. En ny rapport visar att 19 procent av all fisk som odlas i öppna kassar i Norge dör eller försvinner innan den tilltänkta upptagningen. En bidragande dödsorsak är laxlusen, som enligt Ewos kostar den norska odlingsindustrin omkring tio miljarder kronor årligen. Foto: Reidar Staalesen

Omfattande laxdöd i norska odlingar

Publicerad Senast uppdaterad

I fjol dog 53 miljoner norskodlade laxar i förtid, enligt en ny rapport. Det är en ökning med 7 miljoner jämfört med året innan. Att fisk dör beror till stor del på laxlusen, vars resistens mot läkemedel framtvingar nya metoder som fungerar dåligt.

Mekanisk tvättning med borstar, betande gyltor och sköljning med varmt färskvatten – ja, det mesta har snart testats för att hindra laxlusen från att invadera norska odlingar. Men inget tycks fungera. Laxarna dör i allt större omfattning i takt med att odlare ersätter medicinering med alternativa metoder. Laxar som inte dör av lusen riskerar att dö eller alvarligt skadas av de nya behandlingsmetoderna. Experter är oroade och tror dessvärre att trenden fortsätter.
– Vi ser att branschens ökade användning av icke-medicinska metoder medför nya problem. Fisken har alltid uppvisat viss dödlighet och skador vid avlusning, men utifrån vad vi nu kan se har dödligheten ökat i takt med omläggningen till mer mekanisk behandling. Fisken trängs samman på ett litet område i kassarna innan de pumpas genom maskiner och kan då få problem med syretillförseln. Och vi fruktar hög dödlighet också i 2017 eftersom odlingarna kommer att öka användandet av icke-medicinska metoder ytterligare, säger forskaren Kari Olli Helgesen vid norska Veterinärinstitutet.

”…vi fruktar hög dödlighet också i 2017”

Laxlusen är en parasit som suger blod och äter kött från den angripna värden. Foto: Reidar Staalesen

Laxlusen har en kort generationscykel vilket möjliggör snabba genförändringar och så småningom resistens. Inte heller de nya metoderna lär undgå att bli mindre effektiva. Redan nu finns misstanke om att lusens pigment har förändrats vilket gör dem svårare att upptäckt för betande gyltor. Även en ökad tålighet mot varmt och färskt vatten har rapporterats.

– Laxlusen har en fantastisk anpassningsförmåga, konstaterar Kari Olli Helgesen.

Kan den olyckliga utvecklingen leda till en genomgripande förändring av dagens fiskodlingar, bort från öppna kassar och fisk som far illa?

Vi hoppas det.

Läs mer i Dagens Næringsliv här.

Hans Hällman