WWF slår larm om att det fortfarande dumpas ansenliga mängder fisk. Foto: WWF

Olaglig dumpning fortsätter – flera aktörer kräver stopp

Publisert

Nej, det här håller inte längre! Det är budskapet i ett öppet brev som Världsnaturfonden WWF och en rad andra aktörer nu skickat till ansvariga politiker, som handlar om den olagliga dumpningen av fisk.

Sedan den 1 januari i år är det förbjudet att kasta tillbaka fisk i havet. Men trots att fiskbestånden hotas och det kommersiella fiskets trovärdighet äventyras i svenskt vatten så fortsätter det, enligt WWF.

– Regeringen måste införa kameraövervakad fiskerikontroll på fiskebåtar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Axfood, Coop, Fazer, ICA och Martin & Servera skriver de ett öppet brev till ansvariga ministrar och ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet om att det i Sverige fortfarande kastas stora mängder oönskad fisk tillbaka i havet.

De kräver helt enkelt ett slut på företeelsen. När den gemensamma fiskeripolitiken trädde i kraft 2014 mellan EU-länderna var den så kallade landningsskyldigheten (även kallat utkastförbud) en stor seger. Den innebar att fiskefartygen skulle vara tvungna att ta i land all fisk som de fått upp för att räkna av fångsten mot de tilldelade fiskekvoterna för arterna som fångats, skriver WWF i det öppna brevet.

– I vanlig ordning inom EU godtog man att det skulle ta flera år att genomföra. Men trots flera års omställningstid så är Sverige fortfarande inte i hamn med att leva upp till landningsskyldigheten, fortsätter Håkan Wirtén.

Här kan du läsa hela det öppna brevet:

Läs om överfiske:

Klart med lag mot överfiske – kan bli vägledande