Oenighet om gäddfabrikernas vetenskapliga förankring
Längs Östersjökusten anläggs våtmarker i syfte att öka gäddbestånden. Nu efterlyses vetenskapliga bevis för att bestånden verkligen gynnas. Sportfiskarna menar att belägg redan finns och ställer sig frågande till utspelet.
Gäddan är en av våra mest uppskattade sportfiskar. Bestånden är ofta lokala och svåra att uppskatta. På en del håll visar provfisken nedåtgående trender och högt fisketryck anges som bidragande orsak. I den senaste beståndsrapporten från Havs-och vattenmyndigheten rekommenderar SLU aqua att gäddfisket i Östersjön minskas och föreslår att lek- och uppväxtområden restaureras. En insats som redan görs är att anlägga och restaurera våtmarker för att ge gäddyngel en gynnsam start på livet. Dessa kallas ibland gäddfabriker. Professor Magnus Appelberg, verksam vid institutionen för akvatiska resurser på SLU, vill se vetenskapligt stöd för att gäddfabrikerna fungerar. – Det låter som att det borde bli fler gäddor av gäddfabrikerna, men det finns inga belägg för det. Det är bekymmersamt att det dras igång stora insatser trots att vi inte vet om det verkligen hjälper gäddorna, säger han i Vetenskapsradion. Sportfiskarna, som har stor erfarenhet av gäddfabriker, har svårt att förstå påståendet att det saknas belägg för att gäddan gynnas. De anser tvärtom att det är väl belagt att gäddfabriker bidrar till kraftigt ökad yngelproduktion och att mängden vuxen fisk som återvänder för lek till gäddfabriker har ökat.
Fortsättning lär följa. Vi på Fiskejournalen tror i alla fall stenhårt på idén med gäddfabriker och hoppas på många framgångsrika resultat i framtiden.
Lyssna på Vetenskapsradions inslag här.
Läs Sportfiskarnas kommentar till inslaget här.
Hans Hällman