Odling av havskatt och hummer
Odling av svensk hummer och havskatt – fungerar det? På Institutionen för biologi och miljövetenskap i Göteborg har man börjat försöken.
För att täcka efterfrågan på fisk och låta haven få en chans att återhämta sig är odling av fisk på land, i recirkulerande system, ett måste. Det experimenteras på olika håll i Sverige ochummeryngel.jpgh i världen. Nu är det på gång i Göteborg.
– Vi har börjat med att föda fram hummerlarver, de äldsta är cirka tre månader gamla. Vi håller nu på med utveckling av fodret för att få fram bästa kvalitet och överlevnad, säger Susanne Eriksson, docent vid institutionen för biologi och miljövetenskap.
De första gråa havskatterna har flyttat in på universitetet i Göteborg.
Projektet Nomaculture startade i höstas och målet är att under fyra år utveckla en modell för ett modernt och hållbart svenskt marint vattenbruk. Två arter är i fokus: hummer (Homarus gammarus) och havskatt,där forskarna studerar den grå havskatten (Anarhichas lupus) och den fläckiga havskatten (Anarhichas minor). Framodling av hummerlarver inomhus i flera vattentankar pågår redan vid Lovéncentret Kristineberg i Fiskebäckskil. och de första gråa havskatterna har flyttat in i ett recirkulerande saltvattenssystem på Institutionen för biologi och miljövetenskap i Göteborg.