Torskbeståndet kan vara på väg att kollapsa i Östersjön.

Ödesdagar för Östersjötorsken – ska Sverige leverera?

Publicerad

Så är stunden kommen. Efter en händelserik höst med bland annat avslöjat svenskt fiskfusk så ska EU:s fiskeministrar besluta om nästa års fiskekvoter. Det handlar helt enkelt om ödesdagar för Östersjötorsken.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson möter under måndagen och tisdagen övriga fiskeministrar inom EU-länderna för att besluta om 2020 års fiskekvoter. Frågan är om de kommer att leva upp till EU:s fastslagna mål att det senast 2020 ska fiskas inom ramen för de vetenskapliga råden?

Frågan är också om den yttre pressen och opinionen någonsin varit större än nu?

Svenska Sportfiskarna har exempelvis tillsammans med över 80 andra intresseorganisationer skickat ett brev till både Jennie Nilsson och övriga europeiska fiskeministrar, med uppmaningen att följa kraven som följer med EU:s gemensamma fiskeripolitik. Sveriges fiskeflotta hamnade nyligen under lupp, då det uppdagades att svenska trålare fuskat med artrapporteringen vid kontroller i Danmark.

Ett förslag som stiftelsen BalticSea2020 framför är att flytta det storskaliga sill- och skarpsillsfisket från torskens lekområden.

ICES har konstaterat att det östra torskbeståndet behöver många år av fiskestopp för eventuellt kunna återhämta sig, och BalticSea2020 kräver att ministrarna följer rådet om en nollkvot.

Inför ödesdagarna så skriver Sportfiskarna: ”Orosmolnen är som vanligt många inför kvotbesluten, där Näringsdepartementet har en tung roll i de svenska förhandlingarna. Har fiskeministrarna modet att för första gången besluta om kvoter i linje med de vetenskapliga råden, eller blir det som vanligt ”kompromisser” och ”tuffa förhandlingar” med kvoter satta över de vetenskapliga råden? På tisdag vet vi”.

Fiskejournalen återkommer med rapportering så fort beslutet blir officiellt.

Läs om människor som kämpar för fisken:

Grattis Magnus Carlsson – utsedd till miljöhjälte av WWF