Nytt svenskt rekord av den invasiva Kanadarödningen
Kanadaröding är en fascinerande fisk. Så fascinerande att man planterade ut den i en rad svenska vatten i mitten av 1900-talet. Den storvuxna och svårfångade fisken trivdes bra men som så ofta när människan leker med naturen blev resultatet inte det önskade. Kanadarödingen tränger undan våra inhemska fiskarter och i dag försöker man reducera beståndet så mycket som möjligt.
Här om veckan kom meddelandet att Sportfiskarna godkänt Hans Peltonens fantastiska kanadaröding på 14 020 gram som svenskt rekord. Fisken var 103,5 centimeter lång och hade en omkrets på 63 centimeter och den överträffar Maria Johanssons tidigare rekord från Landösjön med 45 gram. Rekordfisken fångades i Björkvattnet i Västerbotten. Ivriga spekulationer om att det finns ännu större kanadarödingar hörs ofta och bekräftas nu av fångster som gjorts i samband med reduktionsfiske. Från Ånnsjön i västra Jämtland rapporterades nyligen att länsstyrelsen fångat en kanadaröding på 17,6 kilo.
I Ånnsjön har man kunnat se att öring och framför allt röding från de ursprungliga bestånden gått tillbaka. Länsstyrelsens biologer tror att kanadarödingen tar över rödingens lekplatser. Här fiskar man med specialgjorda nät under kanadarödingens lekperiod för att så effektivt som möjligt, och med minimal bifångst, minska antalet kanadarödingar i sjön.
Kanadarödingens vara eller inte vara är en het potatis. Sportfiskare vallfärdar till de vatten som håller kanadaröding i hopp om att kunna slå ett nytt rekord. Samtidigt är det en art som inte hör hemma i våra vatten och som, enligt experterna, bör hållas tillbaka så långt som är möjligt.
Anders Nicander