Nytt hopp för vatten och miljö på Gotland

Publicerad Senast uppdaterad

Åtminstone sedan 2005 har miljöorganisationer och naturvänner kämpat för att bevara det stora gotländska vildmarksområdet Ojnareskogen och sjön Bästeträsk, som också är en viktig dricksvattentäkt. Sjöns rena, klara vatten kommer från Ojnareskogens unika natur, som är intressant ur många biologiska och ekologiska synvinklar. Här lever över 60 hotade djur- och växtarter.

Men, för gruvindustrin är miljön och vattentillgången för Gotlandsinvånare sekundär. Företagen Nordkalk och SMA vill bryta kalk och öppna nya, gigantiska täkter i Ojnareskogen.
Trots att området blivit föreslaget som nationalpark och Natura 2000-område har gruvbolagen lyckats hålla processen vid liv genom att vinna i flera snåriga rättsprocesser.

Nu rapporterar Sverige Radio att regeringen är nära ett beslut om att Ojnareskogen ska få skydd som ett Natura 2000-område, vilket i så fall sannolikt stoppar planerna på kalkbrytning i området. Ett formellt beslut väntas komma inom en vecka. För föreningen Bevara Ojnareskogen, Fältbiologerna och ett antal andra hårt kämpande miljöorganisationer har hoppet tänts. Gotlands största sjö och den unika Ojnareskogen kanske kan få andas ut i en tid då kortsiktiga vinstintressen går före självklarheter som tillgång till rent vatten och världsunik natur.

Nicka Hellenberg
Källa: SR Ekot.