Ny rapport: Människan har nu sämre koncentrationsförmåga än en guldfisk

Publicerad

Att bli jämförd med en guldfisk är sällan en komplimang, men faktum är att den fina fisken numera har bättre koncentrationsförmåga än de flesta människor. Anledningen? Vår allt mer digitala livsstil, menar experterna.

Guldfisken – och främst dennes hjärnkapacitet – har länge varit känd som något dåligt och ”minne som en guldfisk” brukar ofta användas för att beskriva tankspridda och glömska personer. Ny forskning visar dock att vi borde vara tacksamma över att bli jämförda med guldfiskar – de har nämligen bättre koncentrationsförmåga än oss människor.

Den genomsnittliga tiden för hur länge en guldfisk effektivt kan koncentrera sig på en sak är nio sekunder. Hos oss är den siffran åtta sekunder, enligt forskningsinstitutet Statistic Brain och deras statistik från 2015.

Vi är alltså en hel sekund sämre än guldfisken. Annat var det år 2000 då vår koncentrationskapacitet var 12 sekunder och många skyller försämringen på den digitala livsstilen. Nyligen släppte Microsoft en studie om ämnet.

– Folk som multitaskar mellan flera olika skärmar har svårare att filtrera bort irrelevant stimuli och är mer lättdistraherade, skriver de bland annat.

Vi är alltså en hel sekund sämre än guldfisken.

Men det digitala samhället och tekniken är inte bara dåligt för oss. Rapporten visar även att vår förmåga att göra flera saker samtidigt har förbättrats de senaste åren och Martin Thirkettle, psykologilektor på The Open University, skriver i The Conversation att vår koncentrationsförmåga på vissa plan faktiskt har utvecklats. Det syns bland annat hos folk som spelar tv-spel.

– Det finns ingen anledning att tro att den moderna världen ska försämra vår mentala förmåga eller vara rädd för förändringar, skriver han.

Så du kan lugnt scrolla nätet, twittra, hänga på Instagram, Facebook och Snapchat precis som vanligt – och ta det som en komplimang om någon jämför dig med en guldfisk.