Ny ”pirayafångst” i Motala ström!
I natt var det dags igen – Jonathan Rosales lyckades på nytt kroka en pacu i centrala Norrköping. Fångstmannen är osäker på om det är samma individ som han drog upp i tisdags. Helt säkert är i alla fall att nattens fisk inte kommer fångas igen – den ligger nämligen i hans frysbox.
Tisdagsnattens sensationella fångst fick stor medial uppståndelse efter att vi skrivit om den. Och det är inte konstigt – aldrig tidigare hade en pacu fångats i svenskt vatten. Av förklarliga skäl kände Jonathan och hans kompisar inte igen fisken och därför släpptes den tillbaka. Det visade sig olyckligt eftersom arten är invasiv och har ställt till stor oreda i andra länder. När vännerna insåg detta försökte de på nytt kroka den glupska fisken.
Kanske lyckades de redan i onsdags natt, då en stor fisk tappades. Men skam den som ger sig – i natt gjordes nya försök och ganska snabbt attackerades den räkagnade kroken på grunt vatten.
”Jag såg den komma från ingenstans och räkan svaldes i ett nafs!”
– Jag såg den komma från ingenstans och räkan svaldes i ett nafs! Mothugget satt perfekt och fisken gav sig av i en vild rusning. Jag hade bara mitt abborrspö så jag kunde inte sätta så hård press. Men efter fem minuter var fisken trött och kunde håvas. Den här gången visste jag vad jag fångat och fisken avlivades, berättar Jonathan.
Pacun vägde 2,7 kilo och mätte 47 centimeter. Varifrån den kommer vet man inte, men sannolikt har den släppts ut från ett privat akvarium. Nu ligger den i Jonathans frys och ska snart artbestämmas. Pacu är ett samlingsnamn för flera närbesläktade arter, och en DNA-analys krävs för att skilja dem åt.
[allergallery id=”47298″]
Per-Erik Larson på Länsstyrelsen i Östergötland har följt utvecklingen och är tacksam för att nattens fisk inte släpptes tillbaka.
– Det är bra att den togs upp ur strömmen och att den därmed kan tas omhand och artbestämmas, hälsar han.
Fakta: Pacu (Serrasalminae)
Samlingsnamn på flera sötvattenslevande och allätande fiskar inom gruppen Serrasalminae. Närbesläktad med pirayor och kommer ursprungligen från Sydamerika. Är invasiv och kan sprida sig snabbt om förutsättningarna är gynnsamma. Detta har bland annat skett i USA och Asien, där inhemska fiskbestånd är hotade. Äter vanligtvis nötter och mindre fiskar, men kan anpassa födan och vara mer eller mindre köttätande. I Papa Nya Guinea, där den utplanterats som föda, har den rykte om sig att kunna angripa männsikors testiklar. Det har gett den det skräckinjagande smeknamnet ball-cutters!
Fakta: Främmande arter
Arter som sprids utanför sina naturliga utbredningar med människans hjälp kallas främmande arter. De flesta trivs inte i sina nya miljöer, men om förutsättningarna är gynnsamma kan de etablera sig. Ett fåtal av dessa gör det i sådan utsträckning att de konkurrerar med andra arter och hotar den biologiska mångfalden. Dessa kallas då invasiva främmande arter. Flera fiskarter är främmande i svenska vatten, exempelvis amerikansk bäckröding, gräskarp, puckellax, regnbåge och svartmunnad smörbult. Den senare är starkt invasiv och sprider sig nu på flera platser i Sverige.
Hans Hällman