Ny forskning: Ingen ökning av mikroplast i Östersjön
Den första långtidsstudien om mängden mikroplast i Östersjöns fisk och vatten visar att halterna har varit kontanta i 30 år. Resultatet överraskar forskarna och väcker nya frågor om vad som händer med plast som hamnar i havet.
Det tillverkas mer plast än någonsin och mellan 5-15 miljoner ton plastskräp når haven årligen. Samtidigt finner man mikroplaster i både hav och fisk, inte minst i Östersjön där halterna runt Stockholm är i nivå med de man finner utanför amerikanska storstäder. Men kanske är nedbrytningen från plastskräp till mikroplaster – som är partiklar mindre än 5 mm i diameter – mer komplex än man tidigare trott. I alla fall visar den aktuella studien från DTU Aqua att halterna i fisk och vatten inte ökat under 30 år – trots att plastproduktionen stigit kraftigt.
Slutsatsen kommer efter att forskarna undersökt halten mikrolast i gamla fisk- och vattenprover från en dansk-tysk långtidsstudie om Östersjöns näringskedjor. Totalt undersöktes mag- och tarminnehållet i 819 sillar och skarpsillar från 1987-2015. I runt fem procent hittades mikroplaster, oavsett när fiskarna fångades. Även halterna mikroplast i vattenprover – som i genomsnittlig var 0,3 mikroplastfibrer per kubikmeter – var konstanta över 30 år.
Resultatet belyser behovet av ökad kunskap om vad som händer med plast som hamnar i havet.
– Studien väcker en massa frågor. Vi vet att det producerar mer plast än någonsin tidigare. Så var tar plasten vägen? Finns det organismer som kan nedbryta den? Eller blir den borttransporterad av havsströmmarna, undrar professor Torkel Gissel Nielsen på DTU Aqua.
Läs mer om studien här.
Läs publikationen av studien här.
Hans Hällman