Vårfisket efter abborre i kallt vatten kan vara utmanande, men Linnea Lönn brukar lyckas. Foto: Privat

Nu våras det – lura de stora med Linneas metod!

Publicerad

Våren är storabborrens tid då många sätter personliga rekord. Men det kan vara krångligt att få ihop schemat i vardagen, och det gäller att maximera chanserna till fisk när du väl har ledigt. Vi tar hjälp av experten Linnea Lönn.

Långsamt fiske kan ge stora fångster.

Linnea är 26 år gammal och arbetar som legitimerad sjuksköterska i Gävle. Hon har fiskat sedan barnsben, och hon utnyttjar de luckor som uppstår i vardagen för att jaga stor fisk.
Fokus det senaste året han hamnat på mete efter olika arter och spinnfiske efter abborre och gädda. Hon fiskar väldigt varierat beroende på säsong och vilket fiske som är bra för stunden.

Vårfisket efter abborre är dock en av hennes favoriter, och vi vill såklart veta hur hon kommer i kontakt med de stora.

Här bjuder hon Fiskejournalens läsare på sina tre bästa tips:
1) På våren är det viktigt att lägga tid på att hitta fisken. De kan flytta på sig mycket beroende på årstid och ett ställe som fungerade bra på sommaren kanske inte fungerar på våren. Leta mycket efter bottenstruktur i form av växtbälten, stenar, grynnor och djupkanter i närheten av grundare vikar, åmynningar och vass. I strömmande vatten så letar man också efter mycket struktur längst botten, kanter och nedfallna träd. Dock så ska man även titta efter bakvatten och djuphålor eftersom fisken oftast samlas där innan den ska vandra högre upp. Sedan behöver man även ha i åtanke att rätt vatten är viktigt om man vill nå de större toppfiskarna. Vet du om att det har tagits stora fiskar på ett vatten och den har rätt förutsättningar med struktur och föda så kan det vara värt att lägga lite tid där.

2) När man fiskar efter abborre så är det viktigt att variera fisket. Anpassa dig efter vattnet och testa dig fram. På våren är vattnet väldigt kallt och hittar man inte abborrar som är aktiva så behöver man oftast fiska långsammare och hitta det som fungerar för dagen. Variera gärna mellan olika invevningshastigheter och metoder så som Carolina rig, dropshot, ned rig och jiggfiske. Glöm inte bort att även testa olika hårdbeten i det kalla vattnet med långa vevstopp. Försök testa dig fram med olika färger och beten som imiterar abborrens naturliga föda så som småfisk, iglar, kräftor med mera.

Tack för upplevelsen!

3) Till sist har vi det absolut viktigaste, att lägga tid vid vattnet och ha roligt när du fiskar. Njut av att få en vacker vårdag ute vid vattnet istället för att vara besviken att du inte fick den stora fisken du jagar efter. Tålamod och tid är oftast nyckeln om man siktar efter de större individerna och man fiskar bra mycket bättre om man har roligt! Det finns otroligt mycket att lära sig på nätet och Youtube kring olika metoder och hur man sätter ihop allt. Oftast hittar man några metoder och beten som blir favoriter och fungerar extra bra i de vattnen som man fiskar i.