Nu ska de stora höstborrarna upp – följ expertens vassa inlandstips
När höstdimman lägger sig över inlandssjöarna och temperaturen sjunker mot nollan så kan det krävas kyliga metoder för att få igång abborrstimmen. Andreas Ingrids ger här sina bästa tips för att fånga de riktigt grova höstborrarna.
Nu har den populära tävlingen Höstborren startat, där 434 lag över hela landet tävlar om att fånga de fem längsta abborrarna med siktet att ta sig ända till riksfinalen. Vanligtvis brukar lagen från ostkusten dominera i toppen, men med rätt metoder kan lagen från inlandet utmana ordentligt.
Fiskejournalens läsare här får här tips av fiskeprofilen Andreas Ingrids, som brukar lura upp riktigt stora individer på hösten.
1) Betesfisken!
Under hösten har du chansen på ett grymt fiske efter abborre. När betesfisk som löja, mört och nors klumpar ihop sig i sjöarna är storabborren aldrig långt borta. Ofta ”klumpar” även de större abborrarna ihop sig under hösten så istället för 2–3 individer på samma ställe finns det oftast fler i närheten och du har chans på ditt livs fiske. Ställena där betesfisken stimmar är lite olika beroende på sjö men det är ofta kanter till grynnor, åsar eller djuphålor i grundare sjöar. Ibland kan också sund i sjöar samla mycket betesfisk. Finns det mat finns det oftast predatorer i närheten.
2) Ta höstabborren på hårdbeten!
Många av mina större höstabborrar har jag fått på hårdbeten. Den gemensamma nämnaren för dessa beten är att de gått ner en bit i vattenlagren. Jag upplever att de större abborrarna ofta jagar i utkanten av stimmen. De vill inte bråka med sina mindre kollegor. Eller är det de mindre som är rädd att bli mat? Står polaren och drar en massa mindre abborrar kan det löna sig att dra ett kast åt ett helt annat håll. Sätt på en Rapala Shadow Rap Jack Deep 7cm, Rapala DT10 eller en Rapala Shadow Rap Deep och ta hem i utkanten av stimmen, så kan det bli riktigt spöböj!
3) Jiggfisket!
Jiggfisket är alltid hett på hösten, det kommer man aldrig i från. Är abborren ovillig att stiga på hårdbeten är jigg oftast det absolut bästa att erbjuda abborren. När det kommer till jiggfisket får man pröva sig fram vad abborren vill ha. Ibland hugger de till och med i droppet medans andra dagar vill de ha mer tid på sig. Kommer aldrig glömma förra hösten när jag och min vän Jörgen verkligen hittade melodin. Då var det mindre jiggar på en Storm So-Run Stand up skalle som gällde. Sakta sakta längs botten och PANG. Tre abborrar på 50 centimeter gav det den dagen. Vill abborren ha jiggen efter botten så kan det även vara idé att testa kräftjiggar, sakta längst botten med stand up-skalle. Abborren vill ha kräfta även om det inte finns kräfta i sjön.
4) Sök abborren med bonnatrolling.
Ibland kan det löna sig att söka huggvillig fisk med hjälp av bonnatrolling. Som jag nämnde tidigare upplever jag att de större abborrarna ofta cirkulerar i utkanten av stimmen. Ibland kan det vara svårt att lokalisera dessa och då kan bonnatrolling vara melodin. Är du och polaren ute och det är segt eller ni får bara smått så släng på en Rapala Shadow Rap Jack Deep 7cm, en Rapala DT10 eller en Rapala Ott’s Garage Slim och bonnatrolla runt i området. Hugger det så ankra. Grymt effektivt att hitta på huggvillig större fisk!
5) Tålamod!
Hittar du ett ställe med rätt förutsättningar för abborren som bottenstruktur, betesfisk och större ekon på ekolodsskärmen så ha tålamod. Under hösten upplever jag att huggperioderna ofta är korta men intensiva. Se då till att ha grejerna i vattnet när abborren väl ska äta. Minns ett pass för några år sedan. Jag hittade ett stort stim med beten på en kant. Jag slängde i sänkstenen och trodde stenhårt på området. Inget hände på ett par timmar men utdelningen skulle komma. Rätt som det är var de där och mitt dåvarande PB hamnade i håven. Så se till att ha tålamod. Ofta är magkänslan rätt och rätt som det är så ska de äta! Skitfiske på er! Ut och jaga stora feta höstabborrar!
PS. Ni kan följa Andreas Ingrids fiskeäventyr på Instagram Ingridsandreas.