Nu restaureras Lögdeälven
Från början av 1800-talet och fram till 1960-talet användes Lögdeälven som flottningsälv. Nu fortsätter restaureringen av den västerbottniska skogsälven.
Den svenska flottningsepoken kom i gång under 1300-talet. Från början av 1800-talet till 1960-talet flottades det timmer i Lögdeälven. På grund av att vägar ofta saknades för att frakta timret så användes älven. En annan anledning är att det är effektivt att flytta stora mängder timmer till kusten genom att flotta.
För att ett strömmande vatten skulle fungera för flottning så rätandes vissa områden i älven och man tog bort stenar som timret kunde fasta i. Även vissa biflöden dämdes.
Dessa åtgärder medförde flera problem för det akvatiska livet. Bland annat så förstördes både ståndplatser och lekplatser för många strömlekande arter som till exempel lax eller öring.
För femte sommaren i rad skall nu ytterligare områden förbättras i Lögdeälven.
– Det finns sträckor som är rätade under flottningsepoken. Nu skall vi försöka att få tillbaka älven till dess gamla lopp och försöka att återskapa ett levande vattendrag, säger Robert Ström, fältkoordinator för grävmaskinisterna, till Sveriges Radio.
Syftet med restaureringen är bland annat att arter som öring, stensimpa och flodpärlmusslan skall trivas.